O nouă șansă la viață, dăruită de cel mai vârstnic donator din România. Rinichii acestuia au fost prelevați de medici din Cluj


O femeie în vârstă de 84 de ani, aflată în moarte cerebrală va da o nouă șansă la viață mai multor persoane, după ce organele sale au fot prelevate de medici din Cluj, Târgu Mureș și București, pentru a fi donate. Rinichii femeii se află la Institutul de Transplant Renal din Cluj și urmează să fie donați unui pacient cu dializă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunțat luni dimineața, 21 martie, că a avut loc cea de-a treia prelevare de organe din acest an, iar premiera acestui caz a constat în faptul că donatorul a fost o femeie de 84 de ani, internată în Secția Clinică ATI, cel mai vârstnic donator din România până la ora actuală.

Pentru prelevarea organelor au participat mai multe echipe de medici, iar una dintre acestea este o echipă de medici chirurgi din Cluj-Napoca. După prelevarea rinichilor, acesștia au fost aduși la Institutul de Transplant Renal Cluj.

Duminică, 20 martie 2022, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au realizat încă o intervenţie de prelevare de organe (ficat şi rinichi) de la un pacient aflat in moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre o femeie de 84 de ani, internată în Secţia Clinică ATI, aceasta fiind cel mai vârstnic donator din România”, au comunicat reprezentanții SCJU Târgu Mureș.

Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Deşi pacienta avea o vârstă înaintată, familia a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o şansă la viaţă pentru alţi oameni”, au mai transmis aceștia.

Potrivit sursei citate, intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki, iar intervenția de prelevare a rinichilor a fost realizată de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de Dr. Andrei Tomuța.

„Misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi”

„Dedicarea acestor oameni minunaţi demonstrează, prin rezultate, că transplantul este activitatea realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilite. Împreună reuşim să ne îndeplinim misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi ! Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”, au transmis reprezentanții Agenției Națională de Transplant.

Comentarii Facebook