Neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit care este cel mai mare pericol pentru creier, cu care mulți se confruntă zilnic: Creierul nu se mai reface


Cunoscutul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre cel mai nociv lucru pentru activitatea cerebrală.

Medicul spune că stresul este extrem de periculos pentru creierul uman. Acesta menționează că presiunea zilnică acumulată acasă, la serviciu sau în interacțiunile cu ceilalți poate deteriora rețeaua de celule din creier. 

„Cea mai mare greșeală este stresul. Celulele nervoase sunt în rețea de tip network și în cazul în care nu mai fac față la solicitarea aceasta zilnică pe care o avem de la serviciu, acasă, de la televizor, atunci network-ul nostru nu mai funcționează bine.”, a declarat medicul Vlad Ciurea.

Medicul susține că e de prisos ca oamenii să folosească diferite substanțe stimulatoare, precum cafeaua, în speranța că le va crește performanța, după momente de stres ridicat. Acesta spune că acest tip de stimuli nu ajută, ci cauzează mai mult rău. 

,,Mergând greșit, sistemul de apărare scade, sistemul de protecție scade, performanța cerebrală scade. 

Biciuirea creierului cu tot felul de substanțe excitante sau stimulatoare nu aduce nimic bun și scade funcția cerebrală. Este clar că stresul este cel mai mare pericol pentru creierul uman”, a spus medicul Vlad Ciurea.

Mai mult, stresul repetat, pe lungi perioade de timp poate duce la burnout, în urma căruia pot apărea leziuni ireversibile pe substanța cerebrală, explică neurochirurgul. 

„Boala pe care o putem dezvolta se numește burnout. Arde! Este vorba despre arderea unor celule nervoase. Nu se mai adună funcțiile cerebrale. (…). Pe substanța cerebrală apar leziuni, care sunt, din nefericire ireversibile.

În timp ce ficatul este un organ care se reface, creierul nu se mai reface. Are capacitatea de a compensa, dar nu mai se reface. Mai bine îl protejăm decât să încercăm să îl tratăm”, a concluzionat medicul, potrivit dcnews.ro

Comentarii Facebook