Medicii nu mai știu cum să gestioneze lipsurile din spitale: „Nu avem seringi, eprubete, leucoplast, tifon. Dacă nu există astea, putem închide”


Lipsa banilor din sistemul medical din România este resimțită atât de medici, cât și de pacienți, mai ales în urma scumpirilor recente. Lipsesc medicamentele, dar și materialele sanitare, iar cadrele medicale sunt puse în situația de a improviza. 

Un exemplu vine de la Spitalul Județean din Iași. Medicii de acolo vorbesc sub protecția anonimatului pentru Digi24 despre această criză. Uneori, pacienții sunt puși să cumpere medicamente. Conducerea spitalului recunoaște că sunt sincope în aprovizionare. 

Lipsesc seringile, eprubetele pentru analizele de sânge, leucoplast, gips, tifon, lucruri esențiale pentru un spital. Dacă nu există astea, putem închide spitalul. Personalul a cumpărat din banii personali o parte din aceste materiale, pentru că trebuiau să își asigure minimul de materiale pentru a-și desfășura activitatea”, declară un medic. 

Vorbim de materiale sanitare însemnând momente în care lipsesc compresele sterile, momente în care lipsesc feșe, materiale care sunt folosite la prinderea plăgilor, fire de sutură”, a mai spus un doctor. 

Pacienții sunt primii care au de suferit, pentru că trebuie să cumpere și medicamentele pe care nu le are spitalul, iar această situație nu există numai la Iași. 

Această criză simțim că se acutizează din datele pe care le avem. Avem sesizări de la pacienți internați în spitale care sunt nevoiți să își cumpere medicamente și unele esențiale. Ei nu primesc o rețetă, li se scrie medicamentul pe un bilețel de către asistenta medicală sau li se spune telefonic aparținătorilor. Spitalul nu decontează pentru că trebuie să ceară rețetă și e vorba de asumarea medicului curant și nu își asumă”, spune președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

În mod neoficial, managerii spitalelor din Iași spun că este o practică să împrumute medicamente și materiale sanitare de la un spital la altul, atunci când există sincope, pentru a putea avea continuitate în tratarea pacienților. Iar aceste sincope spun că apar fie din lipsa banilor, fie pentru că furnizorii nu reușesc să le livreze la timp.

Chiar dacă bugetul pentru Sănătate a mai crescut în ultimii ani, medicii spun că pacienții vin la spital în stare din ce în ce mai gravă, ceea ce înseamnă și costuri mai mari.

Din păcate sunt manageri de spitale, șefi de secții care fac compromisuri serioase legat de criză. Spun că nu există nicio problema, că totul e perfect. Există acest sistem de a ascunde această criză, ceea ce nu e corect, pentru că ascund și față de Ministerul Sănătății și față de CNAS, care ar trebui să perceapă corect această criză, așa cum o percepem noi, pacienții”, mai declară Vasile Barbu. 

80% din bugetul spitalelor este alocat pentru salarii și utilități, iar pentru medicamente și materiale sanitare rămân din ce în ce mai puțini bani. 

Sursa foto:  Lewis Joly, AP


Comentarii Facebook