Medicamentul ,,preferat” al românilor, la un pas să dispară din farmacii din cauza unei directive UE! S-ar putea închide și fabricile
Unul dintre cele mai folosite medicamente din România ar putea să dispară pentru totdeauna de pe rafturile farmaciilor.
Este vorba despre despre paracetamol, însă retragerea vizează și alte medicamente, precum tratamente pentru pentru diabet sau boli cardiovasculare, susţine Asociația producătorilor de medicamente generice din România (APMGR).
Totul ar putea avea loc din cauza unei directive UE privind tratarea apelor uzate urbane, implementarea acesteia fiind extrem de dificilă pentru fabricile de medicamente din România.
Astfel, potrivit APMGR impactul directivei va fi extrem de mare, iar multe fabrici nu îl vor putea suporta, alegând să-și restructureze activitatea sau să se mute în spațiul nonUE.
”Directiva privind epurarea apelor uzate urbane va obliga producătorii să retragă de pe piață multe medicamente generice și va determina închiderea sau relocarea facilităților de producție. În acest context, România riscă să își piardă complet atractivitatea pentru producători, afectând grav accesul pacienților la tratamente esențiale. Este regretabil că o industrie strategică, vitală pentru sănătatea publică și economia națională, va fi pusă în pericol. În plus, Directiva contravine strategiei Uniunii Europene de a reloca producția de materii prime farmaceutice în UE și de a consolida securitatea aprovizionării cu medicamente pentru pacienții europeni.” spune Simona Cocoș, președintele APMGR.
Directiva privind epurarea apelor uzate urbane are ca scop finanțarea pentru tratarea a apelor uzate, prin anumite taxe suportate de industria farmaceutică și cosmetică.
Medicamentele care riscă să fie retrase de pe piață deoarece noua directivă impune o taxă în funcție de volume sunt: Metformin (în anul 2024 au vost vândute 6,9 milioane de cutii, tratamentul necesitând administrare zilnică), Amoxicilina și Amoxicilina cu acid clavulanic (în anul 2024 au fost vândute 11 milioane de cutii), Carbamazepina (în anul 2024 au fost vândute 1,2 milioane de cutii), Mesalazine (în anul 2024 au fost vândute 233 mii de cutii).
Prețurile ar urma să crească extrem de mult, unele dintre ele nemafiind profitabile pentru producători, care le-ar scoate ulterior de pe piață.
Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 50% care va fi suportată integral de pacienţi. În cazul Metformin, medicament folosit de pacienții cu diabet, prețul acestuia va crește, conform estimărilor, cu aproximativ 65%, lucru care l-ar face rapid nesustenabil.
3 Comentarii
Pestii si ursii sa fie sanatosi. E destul.
Ce fake news ordinar. Adica exista o directiva EU normala la cap care zice ca apele ce ies dintr-un oras trebe epurate (curatate de rahati, par, chimicale etc.) tocmai pentru a-i proteja pe aia care stau mai jos pe rauri si astia din farma nu pot sa mai produca medicamente care polueaza da' de vina e directiva. Sigur ca tot aia din farma ar vrea sa… Citeste mai departe
@Fake news: Tu vrei sa ti se reduca salarul? Rezultatul va fi medicamente importate (daca sunt mai ieftine) sau pret crescut.