Medic: ,,România se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce privește rata de vaccinare”. Ne ,,depășesc” doar 4 țări, niciuna din Europa


România se afla pe locul 175 în clasamentul mondial în ceea ce privește rata de vaccinare DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), fiind ,,întrecută” doar de 4 țări, Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud şi Papua Noua Guinee, anunță medicul medicul Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, într-o postare pe o rețea de socializare.

Potrivit medicului fiecare țară din Uniunea Europeană își alege independent programul de vaccinare, dar aceasta este obligatorie în aproape jumătate din statele UE.

,,În Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinare (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare). Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri”, anunță medicul.

Săndesc subliniază că, în România, vaccinurile nu sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, și nici noua Strategie a Guvernului nu prevede vaccinarea obligatorie.

Acesta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește poziția țării noastre în clasamentul mondial al vaccinării.

,,În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel international. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee! Dintre țările din spațiul European, cele mai apropriate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră. Date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în care România. se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, a scris medicul.


Comentarii Facebook