Medic ATI: Nu vom putea să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit


Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, atrage atenția că nu ne putem vaccina la fiecare patru luni de acum încolo.

Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit ca să ajungem cu acest nivel de anticorpi încât să elimine variante mutante. Cred că la un moment dat, ca şi în cazul gripei, trebuie să modificăm compoziţia vaccinului astfel încât ea să fie suficient de potrivită pentru a neutraliza aceste variante virale”, a spus medicul, luni seară, la Antena 3. 

Decât să ne vaccinăm într-un an de zile de patru ori mai bine modificăm compoziţia vaccinului pentru variantele circulante şi ne vaccinăm o dată pe an.

Până la acest moment nu avem niciun studiu ştiinţific care să ateste eficienţa celei de-a patra doze care să crească gradul de protecţie pentru varianta Omicron. În acest moment sunt doar speculaţii cu privire la aceasta a patra doză.

Au fost state care s-au grăbit să o administreze fără să existe studii ştiinţifice publicate", a mai spus medicul.

În timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, recent, într-o conferință de presă.

Comentarii Facebook