Miercuri 24 Aprilie

Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă la zahăr, arată studiile. La ce boli te predispun de fapt


Îndulcitorii artificiali sunt legaţi de un risc crescut de boli de inimă şi „nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură la zahăr”, spun cercetătorii. Studiul, condus de experţi de la Universitatea Sorbona Paris Nord, a examinat consumul de îndulcitori din toate sursele alimentare, inclusiv băuturi, îndulcitori de masă şi produse lactate, şi rolul jucat în creşterea riscului de boli cardiace sau circulatorii.

Concret, o cercetare la care au participat 103.000 de adulţi francezi arată că îndulcitorii „nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură” la zahăr. Efectele nocive ale zaharurilor adăugate sunt cunoscute de mult timp în cazul mai multor boli cronice, ceea ce a determinat companiile alimentare să folosească în schimb îndulcitori artificiali într-o gamă largă de alimente şi băuturi consumate zilnic de milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, utilizarea lor a fost supusă unui control sporit în ultimii ani, deşi rezultatele studiilor au fost împărţite în ceea ce priveşte rolul lor în diferite boli, scrie Aleph News.

Rolul pe care-l joacă îndulcitorii artificiali în bolile cardiovasculare a fost sugerat anterior în studii experimentale, dar datele din studiile pe om au fost limitate, iar studiile observaţionale anterioare s-au concentrat doar pe băuturile îndulcite artificial. 

Legătura dintre îndulcitori artificiali şi bolile cardiovasculare

Acum, rezultatele unui studiu prospectiv de cohortă la scară largă sugerează o asociere directă între un consum mai mare de îndulcitori artificiali şi un risc crescut de boli cardiovasculare.

Rezultatele noastre indică faptul că aceşti aditivi alimentari, consumaţi zilnic de milioane de oameni şi prezenţi în mii de alimente şi băuturi, nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură la zahăr, în conformitate cu poziţia actuală a mai multor agenţii de sănătate”, au scris cercetătorii în BMJ.

În cadrul studiului, realizat pe 103.000 de adulţi francezi, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cerebrovasculare şi coronariene. „Rezultatele sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, au scris aceştia.

Participanţii aveau o vârstă medie de 42 de ani, iar patru din cinci erau femei. Aportul de îndulcitori a fost urmărit cu ajutorul registrelor alimentare. Aceştia au notat tot ceea ce au mâncat, inclusiv ce marcă, timp de 24 de ore, iar jurnalul de dietă a fost repetat de trei ori la intervale de şase luni – de două ori în timpul săptămânii şi o dată într-o zi de weekend. Aproximativ 37% dintre ei au consumat alimente şi sucuri cu îndulcitori artificiali.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de aproximativ un deceniu, au fost înregistrate 1.502 evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, stokes, mini-atacuri şi angină pectorală.

Consumul de îndulcitori artificiali a fost legat de un risc cu 9% mai mare de boli cardiovasculare. Atunci când cercetătorii au analizat tipuri specifice de boli, au descoperit că, într-adevăr consumul de îndulcitori artificiali a fost legat de un risc cu 18% mai mare de boli cerebrovasculare – afecţiuni care afectează fluxul sanguin către creier. Un tip specific de îndulcitor – aspartamul – a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare de evenimente cerebrovasculare, în timp ce acesulfamul de potasiu şi sucraloza au fost legate de un risc crescut de boli coronariene.

Comentarii Facebook