Haos și mai mare cu Certificatul verde COVID- valabil maxim 9 luni fără booster


România va reglementa ceea ce deja se aplică în România, valabilitatea de maxim nouă luni a certificatului COVID fără doza booster.

Cu acestea că în Europa această prevedere a intrat în vigoare din 21 decembrie 2021, în România încă nu se aplică. 

În Europa, certificatul COVID este valabil numai cu doza booster, dacă aui trecut nouă luni de la a doua doză

De mâine intră regulă că cei care au ultima doză, a doua doză, făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene. Mâine intră persoana respectivă (cu prima schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene.

La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a afirmat Raed Arafat, după ședința de Guvern.

În România este încă valabil certificatul digital și dacă s-a depășit perioada de 9 luni

Până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, în magazine, restaurante sau teatre.

Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”, a mai afirmat Arafat.

Declarațiile creează haos, pentru că sunt atâtea schimbări și oamenii nu le mai cunosc. Raed Arafat ar fi trebuit să declare ceva numai când se știe ceva sigur.

Comentarii Facebook