Endometrioza, cauze și simptome. Durerea neobișnuită la menstruaţie este pe nedrept considerată ceva normal


Endometrioza este o boală cronică, ce poate afecta una din zece femei de orice vârstă. Deşi multe dintre ele se confruntă cu această problemă, boala este puţin cunoscută. Prea multe femei evită să meargă la medic atunci când au dureri în timpul menstruaţiei. Le consideră fireşti şi merg înainte fără să ştie că pot suferi de o boală ce poate fi tratată. 

Este însă deosebit de important să se adrese mai devreme la un specialist ginecolog. Durerea neobișnuită la menstruaţie este pe nedrept considerată ceva normal. Dacă vorbim despre un disconfort uşor este ceva firesc, însă nu toate durerile sunt la fel. Aici putem vorbi de durerile tip crampă cauzate de prostaglandine, substanțe implicate în durere și inflamație care favorizează contracțiile uterine, pentru ca uterul să își elimine învelișul interior, reînnoit în fiecare ciclu menstrual. Însă, din ce în ce mai des, ne putem confrunta cu o boală cronică deseori nediagnosticată: endometrioza, scrie Observator.

Cum se manifestă endometrioza

Endometrioza înseamnă creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul. Acesta ajunge să cuprindă de cele mai multe ori ovarele, trompele uterine, vaginul sau membrana care acoperă pelvisul. Iar asta vine cu simptome greu de suportat pentru paciente. Cel mai frecvent simptom este durerea la menstruație pe care o cunoaștem medical ca dismenoree, durerea la contact, dispaneurie. 10% dintre femei descoperă că au endometrioză, unele după ani întregi de chin. Asta pentru că boala poate fi confundată cu alte afecţiuni.

În ultimii doi ani, vârsta s-a stabilizat între 25-30 de ani, deci practic la vârste din ce în ce mai tinere diagnosticăm endometrioza și într-un fel este explicabil pentru că menarha, adică prima menstruație, vine mai devreme.”, explică Prof. Dr. Elvira Brătilă, chirurg ginecolog.

Endometrioza poate afecta viaţa pacientelor până la a împiedica desfăşurarea activităţilor de zi cu zi în timpul menstruaţiei şi îşi pune amprenta asupra vieţii de cuplu. Însă cea mai chinuitoare consecinţă este infertilitatea. Studiile recente arată că femeile primesc un diagnostic ferm în medie, după 7 ani si jumătate, uneori chiar 12 ani de la debutul simptomelor. Investigaţiile specifice pot ajuta însă la diagnosticarea endometriozei şi primirea unui tratament corect. 

Comentarii Facebook