Miercuri 24 Aprilie

Directorul general OMS: „Variola maimuţei nu este o urgenţă de sănătate publică internaţională, dar trebuie monitorizată”


Organizația Mondială a Sănătății a declarat că epidemia de variolă a maimuței nu e o urgență de sănătate publică, de interes internațional, dar a spus că trebuie monitorizată atent. 

OMS a convocat joi, 23 iunie, o reuniune a comitetului de urgență pentru a discuta despre gravitatea epidemiei de variola maimuței. Rezultatul reuniunii a fost anunțat sâmbătă, 25 iunie.

În general, în raport, ei (comitetul de urgenţă - n.r.) m-a sfătuit că, în acest moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăşi convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internaţională a variolei maimuţelor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN, citat de Mediafax

OMS cere intensificarea supravegherii variolei maimuței

Tedros a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuței, avertizând că „deși bărbații care au relații sexuale cu bărbați au fost cei mai afectați în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de îmbolnăvire gravă și pentru persoanele imunocompromise precum femeile însărcinate și copiii”.

Angajații din sănătate sunt, de asemenea, în pericol dacu nu poartă echipament de protecție adecvat, a declarat Tedros. 

Săptămâna trecută, directorul general OMS a declarat că „virusul se comportă în mod neobișnuit față de modul în care se comporta în trecut” și că, pe măsură ce mai multe țări sunt afectate, este necesar un răspuns coordonat. 

Declarația de sâmbătă a recunoscut „evoluția amenințării la adresa sănătații”, pe care OMS o va urmări extrem de atent. 


Comentarii Facebook