De ce vaccinul de la AstraZeneca e bun acum și pentru persoane peste 65 de ani și împotriva noilor tulpini


Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS, a recomandat vaccinul produs de compania AstraZeneca şi pentru persoanele peste 65 de ani, scrie BBC. Totodată, acesta ar fi eficient şi împotriva noilor variante de tulpini apărute până acum.

„Până acum lipseau datele din studiile clinice care erau în derulare, pentru cei care aveau peste această vârstă. Practic, nu erau suficienţi voluntari în studii în cadrul cărora să existe concluzii. Între timp, au apărut aceste date şi atunci lucrurile au fost extinse la nivel de indicaţie din parte companiei producătoare. S-a ajuns la concluzia că eficacitatea este similară, indiferent de vârstă, pe baza datelor respective”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti.   

Cum trebuie interpretat faptul că, iniţial, compania a recomandat alt interval de vârstă?

„Când compania producătoare, indiferent de varianta de vaccin, nu are suficiente date pentru un anumit lucru, preferă să spună că trebuie privit cu prudenţă. De exemplu: se lucrează acum la studii clinice care vor demonstra, foarte probabil, că segmentul de vârstă 12-16 ani este la fel de sigur pentru vaccinare. Faptul că, în momentul de faţă, nu s-a coborât sub segmentul de 16 ani este din acest motiv. Companiile merg strict pe date bazate pe studii clinice în care au fost incluşi voluntari în număr mare şi acesta este un lucru foarte bun”, a adăugat dr. Marinescu.

Vaccin obţinut prin tehnologie clasică, omologată Cât priveşte tehnologia de obţinere a vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca, aceasta este una omologată.

„Vaccinul de la AstraZeneca are la bază o altă tehnologie de fabricaţie – pe bază de vector viral – clasică, dacă se poate spune aşa, în obţinerea vaccinurilor. Oamenii îşi pot pune semne de întrebare pe bună dreptate până la un punct. Vedeţi? Înainte de a fi autorizat vaccinul de la AstraZeneca, toată lumea vorbea despre ARN-ul mesager şi de cele două vaccinuri bazate pe această tehnologie – respectiv cele de la Pfizer şi Moderna. Este foarte interesant că cele două au demonstrat negru pe alb că nu sunt probleme – martori fiind milioanele de persoane imunizate, şi în momentul în care vine un vaccin care, cumva, este clasic, lumea care aştepta acel vaccin clasic, acum îl preferă pe cel cu ARN mesager. E foarte interesant”, punctează medicul. 

Acesta dă asigurări că nu este niciun risc ca o persoană să se îmbolnăvească în urma vaccinării.

Este vorba despre un adenovirus atenuat şi care a fost modificat în aşa fel încât să fie strict un mesaj către celulele noastre pentru a produce anticorpi. Atât”, conchide dr. Adrian Marinescu. 


Comentarii Facebook