Criză de medicamente în România! Pacienţii care au suferit un transplant sunt disperaţi, au ajuns să se împrumute între ei


Criză de medicamente în România! Românii care au suferit un transplant fie nu găsesc, fie găsesc foarte greu în farmacii medicaţia de care au nevoie. Mai exact, predeşedinte Asociaţiei Transplantaților susţine că în farmacii nu se mai găsesc pastile esenţiale necesare după intervenţiile de acest tip. Disperați, oamenii au ajuns sa se împrumute între ei.

Situaţia medicamentelor este critică, mai ales în ultimele şase luni. Pacienţii care au suferit un transplant nu mai găsesc medicamentele esențiale de care au nevoie.

Este vorba de medicamentele care sunt necesare, sunt vitale pentru buna funcționare, dar și pentru întreținerea grefei. Nu se mai găsesc aceste medicamente, iar pacienții au ajuns să se împrumute între ei, însă lucrul acesta se întâmplă tot mai rar și asta pentru că în momentul în care își împrumută medicamentele între ei, cel care a împrumutat nu mai are de unde să dea înapoi medicamentele.

Astăzi, la Ministerul Sănătății va exista și o întâlnire cu reprezentanții bolnavilor, cei care au avut nevoie de un transplant în ultima perioadă și ministrul sănătății, pentru a vedea ce este de făcut. De asemenea, președintele transplantatilor din România spune că există o soluție:  medicamentele care sunt în țara noastră nu ar mai trebui să fie date spre export.

Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor, a relatat News.ro despre problemele cu care se confruntă pacienţii cu transplant. Acesta consideră că medicamentele ar putea rămâne în ţară dacă s-ar interzice exportul paralel al acestora. Pacienţii au ajuns în imposibiliatea de a se împrumuta între ei de medicamente, aşa cum fac de obicei atunci când acestea se găsesc mai greu. 

Pacienţi cu toate tipurile de transplant se confruntă, în special în ultimele şase luni, cu lipsa unei părţi din medicamentele imunosupresoare, care sunt necesare, vitale pentru întreţinerea şi buna funcţionare a grefei, Sandimun, Myfortic. Acest lucru ne-a făcut, pe lângă demersurile la instituţiile abilitate de a semnala astfel de lucruri, am căutat să putem să asigurăm continuitate în luarea medicaţiei să ne împrumutăm între noi. 

Adică i-a dat o cutie cu medicamentul respectiv şi aşteaptă acum ca să-i dea înapoi, dar lucrurile acestea au ajuns la un punct critic încât unii dintre noi nu mai pot să onoreze nici obligaţia de a înapoia colegului medicamentele, dar nici să mai aibă şi el medicamentele”, a explicat acesta. 

Comentarii Facebook