Clujul are defibrilatoare mobile! O platformă smart lansată la Cluj le-ar putea pune cu adevărat în valoare


Un clujean a realizat o aplicație pentru a facilitate vizibilitatea în mediul online a defibrilatoarelor din orașul Cluj Napoca. Soluția a fost propusă la hackathonul realizat de Institutul Francez din Cluj. Din păcate ideea lui Luchiian Alexandru, specialist sisteme inteligente, nu a fost între cele câștigătoare, dar acest lucru nu înseamnă că nu e bun.

Clujul are acum cel puțin trei defibrilatoare: unul la Aeroport, unul la NTT, unul în parcul Iuliu Hațiegan și sunt amplasate pe un perete într-o cutie. 

Luchiian Alexandru ne- explicat că pentru a fi folosit aparatul se deschide cutia, se ia defibrilatorul și se merge cu el unde este nevoie (este cât un laptop). 

Acesta nu este monitorizat în momentul de față, iar aici aplicația clujeanului ar putea fi extrem de utilă pentru ”a fi vizibile în mediul online (locația unde sunt amplasate); să le facem smart (echipate cu senzori care să le dea locația exactă GPS) pentru a scurta timpul de intervenție”.

Defibrilatorul este vital în cazul celor care fac stop cardio-respirator

În România 50.000 de oameni mor anual din cauza unui stop cardio respirator. Dacă acesta intervine într-un spațiu public, șansa de supraviețuire este de 3%. Media Europeană în care o ambulanta ajunge la pacient este intre 8 și 12 minute. După traficul din Cluj, această medie cred ca este mult mai mare.

Soluția (AED Locator System) dorește să scurteze timpul de intervenție atunci când un dispozitiv AED (Automated External Defibrillator) este folosit pentru a salva o viață.

Intervenția în primele 4 minute cu un defibrilator, atunci când intervine un stop cardio-respirator, cresc șansele cu până la 60 % ca pacientul să supraviețuiască.

Am construit o platformă: http://sustainablecity.ro/ în care am adăugat orașele sustenabile și smart din România.

Pentru Cluj-Napoca, platforma este http://www.cluj-napoca.sustainablecity.ro/.

Ideea clujeanului de monitorizare a defibrilatoarelor le-ar proteja de furt și vandalizare

Ideea proiectului merge mult mai departe și dorește să monitorizeze dacă cutiile din locație sunt deschise sau dacă locația defibrilatorului se schimbă cu scopul de a fi folosit.

Sunt defibrilatoare care au în componenta lor tot ce necesită acest proiect sau se pot ajusta și instala diferiți senzori pentru digitalizarea acestui domeniu.

Dacă cutia în care se afla defibrilatorul este deschisa, fără a se mișca defibrilatorul, atunci platforma va fi înștiințată și la rândul sau se poate anunța un echipaj al poliției locale pentru a verifica o posibila vandalizare.

Dacă cutia în care se afla defibrilatorul este deschisă și senzorul gyroscopic și GSP de pe  defibrilator sesizează schimbare de poziție, atunci platforma va fi înștiințată și totodată 112 va căuta cea mai apropiată masina pentru intervenție. În cazul folosirii defibrilatorului la distanță mare de unde e acesta amplasat, masina ce intervine va ști exact locația, grație platformei care va directiona ambulanța direct către locația GPS (pe platformă este o pagina numită “Intervention”, unde se poate vedea cum roata se ajustează și se schimba în funcție de destinație și mașina din trafic).

Platforma ar putea comunica direct cu sistemul de management a semafoarelor, pentru ca salvatorii să ajungă mai repede 

Platforma poate fi integrată și sincronizată cu platforma de traffic management ( semaforizare) de la primărie, astfel cand o ambulanta se îndreaptă către o intervenție unde se foloseste defibrilatorul, sistemul de control al semafoarelor să creeze culoar verde “GREEN LINE” pentru ca ambulanta sa ajungă mai repede, autobuzele să aștepte în primele stații la care ajung și ambulanțele să meargă pe banda unică a autobuzelor.

De asemenea, se poate integra cu WAZE sau Google maps, să redirijeze mașinile care folosesc sisteme de navigatie, pentru a elibera calea pentru ambulanțe.

Vin și cer ajutorul cetățenilor pentru a afla cu certitudine unde sunt locațiile exacte a defibrilatoarelor din oraș, urmând să fac un update la locațiile acestora pe hartă.

Dacă voi primi acces pentru a vedea în timp real poziția GPS a echipajelor aflate în misiune, acestea vor putea sa apara în timp real în timpul intervențiilor.

Comentarii Facebook