Clujul a exagerat cu festivalurile. Cercetător: ”Culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4. E fruncea...


Numărul cazurilor COVID-19 a explodat la Cluj după organizarea Electric Castle, consideră medicul Octavian Jurma. Acesta folosește un indicator de raportare a cazurilor COVID la 3 zile, iar Clujul ”culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 și a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator”.

Nu mă așteptam sa vedem așa curand pe curba incidenței al 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc intre 6 și 15 august 2021 în Cluj.

Tocmai de aceea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmărește evoluția în pe termen foarte scurt (3 zile).

Așa cum se vede Cluj culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 și a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator.

-------------------

De două zile Cluj se menține pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din România.

-------------------

Incidenta la 100,000 de locuitori (calculată după standardul internațional) s-a dublat în ultimele 8 zile și aproape s-a triplat în ultimele 14 zile. Incidența oficială la 1,000 (calculată după standardul românesc) s-a dublat în ultimele 10 zile, dar aceasta este cu 3 zile în urmă și include perioada dinaintea festivalului.

E păcat ca nu se culeg mai multe date în jurul acestor evenimente dacă tot facem asemenea experimente.

Deoarece incidenta la 100,000 (NRK14) măsoară retrograd evolutia la 14 zile, pentru moment putem remarca doar ca tulpina Delta este atat de infecțioase incat produce un efect pe curba reala a infectarilor la 4-5 zile de la un eveniment.

Așa cum se vede limita intervalului de 14 zile (linia rosie verticala) se afla încă în interiorul festivalului, deci vom mai avea încă 4 zile pana efectul sau complet se va developa in rata de infectare din Cluj.

În absența completă a monitorizării post-eveniment în România, putem măsura doar impactul local și nu știm cate cazuri sunt de fapt exportate și diagnosticate în alte județe pe lângă Cluj.

Oricum, în perioada următoare se vor cumula în media națională efectul tuturor festivalurilor și evenimentelor organizate în multe județe din România după Marea Relaxare din 1 august 2021.

Cluj este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul din cele mai vaccinate, civilizate și mai bine gestionate județe din România. Va las pe voi sa va imaginati ce va face tulpina Delta în județele cu rata de vaccinare și educație mult mai scăzută...

Nota:

DM3 are la bază media din ultimele 3 zile raportata la populatie, nu incidenta cumulata.

Banda verde contine incidența oficială iar cea portocalie incidență NRK14 din ultimele 14 zile”, a explicat Jurma.

240400772_266337125315471_5807907427968899606_n.jpg

Comentarii Facebook