Centaurus, noua variantă COVID care îi sperie pe medici. OMS cere guvernelor să reintroducă obligativitatea purtării măştii de protecţie


Noua variantă COVID îi îngrijorează pe experții în virusologie din cauza faptului că se răspândește extrem de rapid. Deşi numeroase ţări au renunţat aproape complet la restricţiile privind coronavirusul, directorul general al organizaţiei a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată".

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări, transmite The Guardian, citat de Mediafax. 

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia. 

OMS avertizează însă că virusul SARS CoV-2 „circulă liber" şi că numărul deceselor la nivel mondial este inacceptabil de mare, recomandând guvernelor să ia măsuri, precum obligativitatea purtării măştii de protecţie şi ventilarea spaţiilor închise.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de îmbolnăviri, spitalizări şi decese în întreaga lume. Deşi numeroase ţări au renunţat aproape complet la restricţiile privind coronavirusul, directorul general al organizaţiei a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată".

Comentarii Facebook