Ce nu trebuie să facem în caz de explozie nucleară. Fiecare minut este esențial


Experții în accidente și explozii nucleare au întocmit un ghid cu ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem în cazul în care ne vom afla într-o astfel de situație.

Adăpostirea 

A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%. O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunica să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele: 

  • Intrați într-o încăpere. 
  • Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire. 
  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există). 
  • Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. 
  • Dacă vă aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată. 
  • Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când vă puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis. 

FIȚI UN BUN VECIN. Dacă vedeți pe cineva afară, sfătuiți-l să se adăpostească. Informați și ajutați persoanele cu handicap. 

NU INTRAȚI ÎN PANICĂ. Adăpostirea în încăperi închise oferă o protecție considerabilă împotriva radiațiilor. Așteptați alte instrucțiuni difuzate la radio sau TV. 

Protejarea tiroidei 

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adapostit în casă. Pastilele de iodură de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive. A vă adăposti, a vă schimba hainele și a face duș rămân cele mai bune măsuri de protecție împotriva altor substanțe radioactive. 

Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. Școlile din localitatea dumneavoastră vor avea cantități suficiente de pastile pentru copii. Personalul școlilor va administra aceste pastile copiilor atunci când va fi necesar. 

Pentru ce se iau pastilele de iodură de potasiu ? 

Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor și a apei potabile dacă acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă. 

Cum se iau pastilele de iodură de potasiu ? 

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Este recomandabil ca în funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, la recomandarea autorităților competente, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive. 

Administararea de iod stabil pentru copii se va face în funcție de vârstă, astfel: 

  • Copii cu vârsta peste 12 ani – 2 tablete; 
  • Copii cu vârsta între 3 și 12 ani – 1 tableta/zi; 
  • Copii cu vârsta între 1 lună și 3 ani – o jumătate (1/2) tabletă/zi; 
  • Nou-născuții până la o lună – o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apa, limonadă sau altceva similar. 
  • Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 ani, întrucât la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. 
  • Efecte secundare și contraindicații 

În urma administrării tabletelor de iod apariția efectelor secundare este în general redusă. Ele apar în cazuri rare (1 din 1000 de utilizatori) și sunt reversibile: erupții cutanate; aceste erupții cutanate sunt tranzitorii. 

Următoarele persoane nu trebuie să ia tablete de iod: 

    • persoane care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloza microcristalină, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu); 
    • persoanele care suferă de una dintre urmatoarele boli rare: 
    • dermatita herpetiformis, boală a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitată; 
    • vasculită cu valori mici ale complementului. 
    • Persoanele care suferă de disfuncții tiroidiene, disfuncții renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului. 

    Evacuarea 

    Atunci când există sau este prevazută o emisie radioactivă, o parte sau toată comunitatea dumneavoastră poate fi evacuată. Veți fi sfătuiți să vă părăsiți locuințele sau locurile de muncă și să mergeți la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastră. Toate informațiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio și TV sau vor fi anunțate prin megafoanele mașinilor de Poliție. 

    Veți avea timp mai mult decât suficient să vă împachetați articolele importante, să închideți aparatele electrice, să vă ocupați de animale, să închideți locuința și să părăsiți zona. Veți fi îmbarcat în autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport și veți fi duși la Centrele de Primire; dacă aveți masină personală, o puteți folosi. 

    La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastră de contaminare și dacă va fi necesar veți fi decontaminat. Apoi veți fi înregistrat în vederea asigurării hranei și adăpostirii sau acordării oricărei alte asistențe dacă este nevoie. Dacă doriți, vă puteți face propriile aranjamente în privința hranei și cazării în localitățile neafectate din afara zonei evacuate. 

    Dacă vi se comunică să evacuați zona 

    Dacă sunteți anuntați să părăsiți locuința, școala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastră trebuie în primul rând să împacheteze următoarele, NUMAI DACĂ ESTE POSIBIL: După ce ați făcut cele de mai sus luați toate măsurile de prevedere obișnuite pentru o plecare de acasă pentru o zi. 
    • Închideți ferestrele și încuiați intrările în casă. 
    • O pernă, două paturi și două cearșafuri sau un sac de dormit. 
    • O mică saltea din burete. 
    • O jachetă sau un palton. 
    • Două rânduri de haine. 
    • Medicamentele prescrise și alte medicamente necesare. 
    • Nu este nevoie să luați alimente în afara celor special prescrise de medic. 
    • Articole de toaletă. 
    • Acte de identitate, bani, cărți de credit, carnete CEC, etc. 
    • Un aparat de radio. 
    • Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiați. 

    Citește articolul integral pe nuclearelectrica.ro

    Comentarii Facebook