Cât timp poți avea simptome de Covid-19 după infectare. Cherecheș explică tot ce trebuie să ştii


Infecția cu SARS-CoV-2 a pus în dificultate întreaga omenire, mai cu seamă pentru că aceasta se manifestă extrem de diferit de la om la om. Inclusiv după ce ai trecut prin boală pare că te poți confrunta cu o parte dintre simptomele de covid. Un expert în sănătate publică a explicat recent cât timp poți avea simptome de covid-19 după infectare, în ciuda faptului că poți fi declarat vindecat.

Simptome de covid-19 care persistă și după vindecare

Persoanele care au trecut deja prin experiența covid ar putea să manifeste o parte dintre simptome chiar și la mai mult timp după ce au fost considerați vindecați de boală. În timp ce unii au parte de reacții ușoare și medii, iar alții se luptă cu formele grave ale bolii care a generat pandemia, mulți dintre foștii pacienți par să se confrunte unele simptome chiar și după vindecare. Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, a explicat ce simptome pot manifesta unii pacienți, după covid-19.

Se pare că în cazul unora dintre bolnavi începe să se descopere un sindrom, cunoscut drept „sindrom de covid lung”, pe care o parte dintre pacienți, chiar și asimtomatici, încep să îl resimtă la câteva luni bune de la momentul infectării. Răzvan Cherecheș enumeră printre cele mai frecvente manifestări febra intermitentă, durerile de cap, cele musculare sau de articulații, precum și dureri în piep, senzație de dezorientare, depresie sau palpitații.

Da, este adevărat. Se numește «sindrom de COVID lung» și o parte dintre cei care au trecut prin infecție, chiar și asimptomatici, pot să aibă simptome chiar și la o distanță de câteva luni de la momentul infecției: febră intermitentă, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere în piept, senzație de dezorientare ca o ceață pe creier, depresie, palpitații”, spune expertul în sănătate publică.

În lipsa unui tratament, vaccinarea este singura soluție

Deși au trecut luni bune de când pandemia de covid-19 a izbucnit, specialiștii nu au reușit să întocmească un tratament clar, cu care bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 să fie tratați. Totuși, mai multe studii aflate în desfășurare ar putea să ajungă la o concluzie favorabilă la un moment dat, însă până atunci, populația va trebui să apeleze la singura soluție care își dovedește eficacitatea în această perioadă, și anume vaccinarea. Expertul în sănătate publică îi sfătuiește pe oameni să aleagă cu încredere să se vaccineze împotriva covid-19 pentru că este unica modalitate de a preveni infecția, dar și simptomele menționate anterior.

Nu știm de ce, nu avem până în acest moment un tratament clar. Există studii care sunt în desfășurare, dar până la acest moment nu avem un tratament. Singura modalitate prin care poate fi prevenită atât infecția, cât și posibilitatea ca aceste simptome să continue, este vaccinarea”, susține Cherecheş.



Comentarii Facebook