Boala „gură-mână-picior” face ravagii prin grădinițele și creșele din Cluj. Au fost sesizate sute de cazuri. Boala nu are tratament


Au fost sesizate mai multe cazuri de boala „gură-mână-picior” la grădinițele și creșele din Cluj-Napoca. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, boala se manifestă preponderent vara, iar părinții sunt sfătuiți să-și izoleze copiii la apariția primelor semne de boală. 

Boala gură-mână-picior este o infecție provocată de un virus. Afectează în general sugarii și copiii mai mici de 5 ani, dar poate să apară și la copiii mai mari și adulți. Se manifestă prin răni foarte dureroase în cavitatea bucală și erupție cutanată pe mâini și picioare.

Explozie de  astfel de cazuri în Cluj-Napoca

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publice (DSP) Cluj, în ultimele 30 de zile a fost o explozie de astfel de cazuri, iar cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de părinți.

În creșele din județul Cluj au fost înregistrate 107 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 1-3 ani. În grădinițele din județul Cluj au fost înregistrate 31 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 3-6 ani”, a declarat directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, potrivit monitoruldecluj.ro.

Potrivit acestuia, boala gură-mână-picior se manifestă „preponderent în timpul verii și toamna devreme, în colectivități de copii sub 10 ani”.

Ce este boala gură-mână-picior

Boala gură-mână-picior este o infectie produsă de enterovirusuri și se transmite pe cale aeriană și prin atingere de obiecte contaminate. La 1-2 zile de la debutul febrei se dezvoltă în cavitatea bucală, pe palme și tălpi vezicule dureroase. Acestea apar, de obicei, sub forma unor pete mici roșii, frecvent în jurul și în gură, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor, care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Veziculele ulcerează și lasă adevărate răni care împiedică alimentația, inclusiv ingestia lichidelor.

Printre complicațiile bolii gură-mână-picior se numără meningita, encefalita (inflamația creierului) sau paralizia (similară cu cea din poliomielită) și căderea unghiilor de la degetele de la mâini și de la picioare. Potrivit medicilor, pierderea este temporară și unghiile cresc la loc fără vreun tratament medicamentos. Nu există tratament specific pentru această boală, mai spun medicii. 


Comentarii Facebook