Boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10 ani. Ce este iGAS și ce anunță OMS


OMS trage un semnal de alarmă si îndeamnă la vigilenţă, după ce în mai multe ţări din Europa a crescut numărul de copii sub 10 ani care fac fac iGAS, adică infecţia cu streptococul de grup A, potrivit unei declaraţii comune publicate luni, relatează DPA, citat de Agerpres.

Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A), la copiii cu vârste sub 10 ani, potrivit comunicatului. La această grupă de vârstă au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate infecţiei streptococice. În Marea Britanie şi Franţa, numărul cazurilor grave este considerabil mai mare comparativ cu perioada similară anterioară pandemiei de coronavirus, se mai arată în declaraţia de luni.

Infecţiile streptococice provoacă, de obicei, doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. Însă, în cazuri rare, acestea pot duce la complicaţii grave. Conform constatărilor preliminare, experţii OMS nu pun această creştere pe seama unei noi variante a streptococului A. Totodată, este puţin probabil ca rezistenţa la antibiotice să fie cauza fenomenului.

Ţările ar trebui să îşi sporească vigilenţa, anunță OMS

În schimb, ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemică. De asemenea, cauza numărului mai mare al cazurilor grave ar putea consta în faptul că în prezent se află în circulaţie multe alte virusuri care, în combinaţie cu streptococii, agravează bola.

Cu toate că experţii OMS consideră că riscul pentru publicul larg continuă să fie redus, ei au sfătuit toate ţările europene să rămână vigilente şi să monitorizeze situaţia.

Ţările ar trebui „să îşi sporească vigilenţa, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor", a declarat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge. 

Comentarii Facebook