Au fost depistate zeci de cazuri de Langya în China. Ce este virusul Langya şi ce simptome are


Câteva zeci de persoane din China au contractat un  nou virus, denumit „Langya”, de origine animală, potrivit oamenilor de știință care exclud în acest stadiu riscul de transmitere de la om la om, informează AFP. 

Langya henipavirus (LayV) provoacă (la om) simptome precum febră, oboseală, tuse, greață și dureri puternice de cap. Potrivit speculațiilor oamenilor de știință, chițcanul, un mamifer mic cu botul ascuțit, ar putea fi animalul care a permis transmiterea bolii la om. Infecțiile au fost descoperite în provinciile Shandong (est) și Henan (centru) din China, relatează BBC

Virusul Langya depistat la om. 35 de cazuri în China

35 de persoane au fost infectate în China, potrivit unui raport publicat la începutul lunii august de New England Journal of Medicine (NEJM), o importantă revistă medicală din SUA. Pacienţii, majoritatea fermieri, nu au avut nici „contact apropiat”, nici „expunere comună” la un agent patogen, subliniază studiul, care presupune o infecţiesporadică” la om. Unii au dezvoltat anomalii la nivelul celulelor sanguine. Alţii au prezentat afectarea funcţiilor hepatice şi renale, se arată în raport.

Langya a fost detectat pentru prima dată în 2018. De data aceasta însă, virusul a putut fi identificat în mod oficial, datorită unui sistem de detectare a episoadelor acute de febră şi a antecedentelor de expunere la animale. Oamenii de ştiinţă consideră că este prematur, în acest stadiu, să se pronunţe cu privire la posibila transmitere de la om la om, având în vedere numărul mic de cazuri.

Potrivit cercetătorilor din China, Singapore şi Australia, care au contribuit la redactarea raportului, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine bolile asociate acestui virus. Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri grave sau mortale de Langya, a declarat pentru Global Times virusologul Linfa Wang de la Duke-NUS Medical School din Singapore, unul dintre autorii raportului.


Comentarii Facebook