Al patrulea vaccin anti-COVID sosește în România în aprilie. Serul se administrează într-o singură doză


  • Al patrulea vaccin anti-COVID ar ajunge în România în aprilie
  • Se administrează într-o singură doză
  • România se află pe locul 2 în Europa la numărul de persoane vaccinate

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, România ar putea primi în luna aprilie al patrulea vaccin împotriva coronavirusului. Se pare că noul ser se administrează în doar o singură doză.

De cine este produs cel de-al patrulea vaccin?

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi FM despre al patrulea vaccin anti-Covid pe care România l-ar putea primi. Este vorba de vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson, despre care, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că ar putea ajunge în țara noastră în luna aprilie.

Agenția Europeană a Medicamentului ar urma să autorizeze acest vaccin anti-Covid în luna martie, după ce a primit o cerere de analiză în regim de urgență de la compania Jenssen, filiala belgiană a Johnson & Johnson. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, serul pe bază de adenovirus are o eficacitate mare și se administrează în doar o singură doză.

„Este un vaccin tot pe bază de vector viral, tot pe bază de adenovirus. De această dată este vorba despre un adenovirus de tip uman,subtip 26. Eficacitatea este similară cu a celui de la AstraZeneca, însă are un avantaj foarte mare. La acest moment, se pare că este suficient să administrăm o singură doză de vaccin. Practic, simplifică foarte mult procesul de vaccinare.

Condițiile de stocare și de distribuire sunt similare cu o temperatură obișnuită pe lanț de frig, de +2, +8 grade Celsius. Deci am avea în portofoliu un al patrulea vaccin care va permite accelerarea campaniei de vaccinare și creșterea accesului persoanelor la vaccinare”, susține Valeriu Gheorghiță.

România este pe locul 2 în Europa la persoane vaccinate

Marți la Palatul Victoria, Valeriu Gheorghiță a declarat că la nivelul UE, România se află pe locul al doilea alături de Danemarca în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu cele două doze de vaccin la suta de locuitori.

Comparativ cu țările membre ale Uniunii Europene, în momentul de față, pot să vă spun că în ceea ce privește numărul dozelor administrate la suta de persoane, suntem pe locul trei, cu un procent de 7.26. În ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu cele două doze, practic cu schema completă de vaccinare, vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 3% din populația eligibilă și suntem pe locul al doilea, alături de Danemarca; pe prima poziție este Malta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.


Comentarii Facebook