VIDEO - Un deputat clujean a propus amplasarea de indicatoare rutiere în alfabetul chirilic pentru a „facilita tranzitul rutier al refugiaților ucraineni”


Numărul refugiaților ucraineni care vin în județul Cluj, crește pe zi ce trece. Mulți dintre ucraineni se află doar în tranzit în județ, iar pentru unii, drumul spre destinație le este îngreunat de indicatoarele rutiere. Mulți nu cunosc alfabetul latin deloc și nu pot citi indicatoarele de pe traseul lor, a declarat deputatul Viorel Băltărețu.

Deputatul USR PLUS Cluj, Viorel Băltărețu, a transmis către Primăria Cluj-Napoca și către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, printr-un video publicat pe pagina sa de Facebook, propunerea de a amplasa indicatoare cu litere chirilice pentru a le facilita tranzitul rutier  refugiaților ucraineni.

Am transmis către Primăria Cluj-Napoca și celula de criză din cadrul Prefecturii Cluj propunerea de a amplasa indicatoare în ucraineană pentru refugiații care vin în Cluj sau sunt în tranzit prin oraș”, a declarat deputatul Viorel Băltărețu.

În ultimele zile și nopți, numărul refugiaților ucraineni a crescut în județul Cluj. Dar deplasarea lor e dificilă, necunoscând, mulți dintre ei, alfabetul latin”, a mai transmis deputatul clujean.

Indicatoarele pe care le propunem îi vor ajuta să se orienteze mai ușor către principalele puncte de interes: poliție, gară, aeroport, puncte de informare. Sper ca ideea să fie implementată rapid și în restul țării. E o nevoie reală la care trebuie să răspundem. Așteptăm reacția autorităților”, a transmis Viorel Băltărețu.

Deputatul a spus că această măsură temporară va fi de foarte mare ajutor refugiaților care nu cunosc alfabetul latin, iar indicatoarele nu vor suporta niciun fel de modificare permanentă pentru că panourile respective (cu traducerea în alfabetul chirilic) sunt autocolante, ceea ce înseamnă că vor putea fi montate și înlăturate eficient de către autorități și voluntari. 

Ucrainenii s-au lovit de numeroase probleme de la intrarea în țara noastră, pentru ai ajuta oriunde se află în România, împreună cu Tudor Hossu am venit cu o soluție simplă și rapidă, panouri indicatoare autocolante și reflectorizante.  Acestea conțin informații cruciale care le pot oferi confort, un sentiment de acceptare și includere în aceste timpuri grele. Am realizat aceste variante pentru a le dovedi viabilitatea, urmează să le arăt autorităților și să-i sprijin să le implementeze. Sunt sigur că vom găsi suficienți voluntari care să ajute la montarea lor”, a adăugat deputatul USR.


Sursă Video: Facebook -  Viorel Băltărețu

Comentarii Facebook