Viceprimarul Clujului, Anna Horvath, e pentru montarea de plăcuțe bilingve. Emil Boc cere echilibru

 

Primarul Emil Boc cere echilibru în privința discuției privind montarea de plăcuțe bilingve în Cluj-Napoca. Instanța obligă montarea lor, dar decizia poate fi atacată.

 

Viceprimarul Clujului, Anna Horvath, s-a arătat dezamăgită de anunțul făcut de primarul Emil Boc, care a spus că, după ce va primi motivarea sentinței o va ataca, aceasta nefiind definitivă. Vezi AICI detalii.   

 

Miercuri, 23 iulie, primarul Emil Boc a comentat această afirmație. ”Încă nu am primit motivarea sentinței. Trebuie să discutăm civilizat și să respectăm legea. Am avut o discuție cu doamna viceprimar pentru a lămuri lucrurile. Eu vreau ca în oraș să fie liniște și armonie. Legea trebuie să își spună cuvântul și să discutăm cu toate părțile implicate”, a spus Emil Boc.

 

Tribunalul Cluj a dat o sentință prin care obligă Primăria Cluj-Napoca să monteze la intrările în oraș plăcuțe bilingve, în română și maghiară. 

 

Plângerea în instanță a fost făcută de Fundaţia European Committee Rights Hungarians Central Europe, iar instanța a aprobat-o.

 

O studentă din Cluj, Izabella Szocs, a propus Fundației să ceară montarea acestor plăcuțe pe baza Legii 215/2001 și a Convenției Cadru de la Strasbourg pentru protecția minorităților naționale.

 

Reprezentanții Fundației susțin că este un abuz ca cei 50.000 de etnici maghiari din Cluj-Napoca să nu beneficieze de aceste plăcuțe. 

 

Primăria Cluj-Napoca subliniază că în municipiu nu sunt 20% etnici maghiari, iar din acest motiv plăcuțele nu pot fi amplasate. 

 

Recensământul din 2012 a arătat că în Cluj-Napoca locuiesc 49.375 de etnici maghiari, circa 16% din totalul de 309.136 de locuitori.

Comentarii Facebook