Vezi RAPORTUL PE JUSTIŢIE pentru România. Lucrurile stau rău


Comisia Europeană a prezentat rapoartele privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România şi Bulgaria, care nu sunt pozitive.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele. Un nou raport va fi realizat în acest an, după monitorizarea situației.

"Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Contestarea hotărârilor judecătoreşti, subminarea Curţii Constituţionale, anularea procedurilor stabilite şi eliminarea pârghiilor esenţiale pentru garantarea democraţiei au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept. Lupta politică nu poate justifica călcarea în picioare a principiilor democratice esenţiale", a spus Barroso

"Vom continua să monitorizăm situaţia. Am solicitat să se mai întocmească un raport privind România înainte de finalul anului. În acest raport, vom vedea dacă semnele de întrebare au fost rezolvate în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa sistemului judiciar", a spus Barroso, conform Mediafax.

Raportul are și o parte pozitivă, condamnarea fostului premier Adrian Năstase.

Bilele negre sunt activitatea celorlalte instanţe din ţară, unde procesele care vizează prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene sau primari sunt blocate sau întârziate în mod nejustificat.

O bilă albă primeşte şi Agenţia Naţională de Intergitate, unde tot mai mulți demnitari au fost declarați incompatibili. Parlamentul este criticat pentru nerespectarea deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Exemple sunt deputaţii Sergiu Andon şi Florin Pîslaru, declaraţi incompatibili de instanţa supremă, dar care au în continuare calitatea de parlamentari, pentru că deputaţii din Comisia juridică au ignorat sentinţa instanţei.

Comentarii Facebook