Vești bune pentru părinții care adoptă un copil! Vor beneficia de aceleași drepturi pe care le au cei care aduc pe lume un nou-născut


Legea promulgată astăzi de președinte țării vine în ajutorul părinților care adoptă un copil, astfel că părinții care decid să adopte un copil se vor bucura de aceleași drepturi ca cei care aduc pe lume un nou-născut. 

Legea a fost promulgată în cursul zilei de azi de președintele Klaus Iohannis le va permite persoanelor care vor înfia un minor să stea acasă doi ani. Este important de precizat că până să fie adoptată această lege, durata concediului pentru cei care înfiau un copil era doar de un an.

Părinții care adoptă un copil vor putea să stea acasă doi ani

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede legea.

Iniţiatorul acestul proiect a fost deputatul PNL Alin Ignat. Potrivit declarațiilor făcute de politician, această iniţiativă este esenţială pentru cetățenii care își doresc să înfieze un copil în România, și nu numai. La fel de important este și pentru minorii care primesc şansa unei noi vieţi, în familie, prin adopţie, pentru a se acomoda mai ușor.

Cum este calculată indemnizația pentru un copil, în timpul concediului

După cum s-a menționat anterior, potrivit legii promulgate astăzi de președintele României, persoanele care adoptă copii vor beneficia de concediu 2 ani, dar și de o indemnizație lunară. Suma pe care aceștia o vor primi pe durata concediului de acomodare va fi de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni lucrate pe parcursul ultimilor doi ani.

1.250 de lei este suma minimă pe care o poate primi un părinte, în timp ce suma maximă este 8.500 de lei.

Comentarii Facebook