UTI ar fi dat 20.000 de euro şpagă lui Uioreanu şi Petran. Ultimul a fost filat în timp ce primea banii la un celebru restaurant din Cluj

 

Primul nume de om de afaceri care apare în celebra agendă, care dă deja frisoane afaceriştilor care au derulat contracte cu instituţia Consiliului Judeţean Cluj, este cel al lui Gabriel Davidescu, director UTI Facility Management Bucureşti. 

 

Compania UTI derulează o serie de investiţii în zona Aeroportului Internaţional Cluj Napoca şi gestionează parcarea din incinta acestei instituţii, despre care foarte mulţi oameni se plâng din cauza preţurile foarte mari practicate.

 

Procurorii DNA Cluj susţin că directorul Davidescu a fost filat în clar în momentul în care îi dădea un plic, în care se aflau 20.000 de euro, consilierului judeţean PNL, Ioan Petran, dar cu toate astea nu au organizat un flagrant delict.

 

Miza spăgii pe care Davidescu i-a dat-o lui Petran şi preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost acordarea unei concesiuni mai mari în incinta Aeroportului din Cluj-Napoca, pentru mărirea parcării administrată de UTI, deoarece aceasta a fost redusă prin efectuarea unor lucrări la sistemul de acces şi construirea unui sens giratoriu pe Drumul Naţional 1C, din faţa Aeroportului Cluj Napoca. Pentru acest motive, susţine DNA, Davidescu a luat legătura cu Horea Uioreanu şi cu Ioan Petran pentru alocarea unei suprafeţe suplimentare de teren.

 

Mai mult, disperat după bani, Petran a încercat să îl forţeze pe patronul Napoca SA, Ioan Bene, să plătească în numerar o factură dar acesta a refuzat şi i-a returnat consilierului judeţean factura şi chitanţa trimisă la biroul acestuia.

 

Spilcuiri din referatul DNA

 

- Pentru această întâlnire Uioreanu Horea Dorin s-a deplasat în Bucureşti în după-masa de 8 aprilie 2014 şi s-a cazat la Hotel Radisson, iar suspectul Petran Ioan s-a deplasat la Bucureşti în dimineaţa de 9 aprilie 2014. De la aeroport, Petran Ioan a fost preluat de o maşină pusă la dispoziţie de suspectul Davidescu Gabriel şi, după o scurtă întâlnire derulată între cei trei la Hotel Radisson, aceştia s-au deplasat la sediul UTI GRUP SA. După finalizarea negocierilor, suspecţii Petran Ioan şi Uioreanu Horea Dorin au revenit în Cluj-Napoca. În după-masa aceleiaşi zile suspectul Petran Ioan a luat legătura cu suspectul Davidescu Gabriel căruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS că va trebui să plătească suma de 20.000 euro cash şi că vor mai ţine legătura pe problema luată în dezbatere.

 

-  În data de 10 aprilie 2014, la sediul CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin a convocat o şedinţă pe tema contractului de concesiune încheiat între instituţia judeţeană şi SC UTI SA, şedinţă la care au participatRaţiu Mariana- Director Direcţia de Investiţii din cadrul CJ Cluj, Creţu Alexandru şi Ciortea Teofil, şefi servicii în cadrul aceleiaşi direcţii, precum şi arhitectul şef al judeţului, Salanţă Claudiu Daniel. Preşedintele consiliului judeţean a solicitat participanţilor întocmirea unui referat în vederea aprobării de către CJ Cluj a alocării unei suprafeţe de teren care să fie dată în concesiune societăţii UTI, justificat tocmai de diminuarea locurilor de parcare urmare a construcţiilor şi modernizărilor ce au fost efectuate până în anul 2013 de aceeaşi societate.

 

-  În 11 aprilie 2014, în jurul orei 10,00  Petran Ioan s-a deplasat la aeroport unde a purtat o discuţie cu directorul Ciceo David despre preconizata extindere a parcării prin concesionarea unei noi suprafeţe de teren în favoarea SC UTI Facility Management SA. În aceeaşi zi, după şedinţa de la aeroport, în jurul orei 11,00 suspectul Petran Ioan a trimis un nou SMS către  Davidescu Gabriel în care i-a comunicat faptul că aşteaptă un răspuns faţă de solicitările anterioare. Davidescu Gabriel i-a comunicat la rândul său că, cel mai probabil săptămâna următoare, marţi, va veni la Cluj.

 

- În 14 aprilie 2014, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj telefonic către Davidescu şi l-a întrebat dacă rămâne valabilă întâlnirea pentru a doua zi, mesaj rămas fără răspuns, context în care după alte 30 de minute, suspectul Petran Ioan a insistat şi i-a comunicat Davidescu Gabriel, prin intermediul unui alt SMS că „are mare nevoie de el”.

 

- 15 aprilie 2014, în condiţiile în care suspectul Davidescu Gabriel în continuare nu a dat niciun răspuns, suspectul Petran Ioan i-a trimis acestuia un nou SMS la ora 18:15, în care l-a întrebat dacă în acea săptămână mai vine la Cluj, insistenţa sa fiind justificată de faptul că „trebuie să comunice mai departe răspunsul său”, referirea fiind evidentă la preşedintele CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin, care aştepta şi el o confirmare a respectivei deplasări. După 5 minute de la acest mesaj,  Davidescu Gabriel l-a apelat pe suspectul Petran Ioan şi i-a confirmat că va veni joi, 17 aprilie 2014, la Cluj-Napoca şi că a fost nevoie de mai mult timp pentru că a trebuit „să rezolve problema”.

 

- 17 aprilie 2014, la ora 9:45 suspectul Petran Ioan i-a trimis un SMS lui Davidescu Gabriel întrebându-l dacă a sosit în Cluj, răspunsul primit fiind de confirmare, acesta din urmă fiind sosit în Cluj-Napoca cu o cursă Tarom de linie. Ulterior, cei doi s-au contactat telefonic şi au stabilit o întâlnire de prânz la Restaurantul Hanul Dacilor din incinta Iulius Mall fixată pentru ora 12:30. După ce au luat masa, cei doi au ieşit împreună din complexul comercial şi, în faţa clădirii suspectul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a înmânat suspectului Petran Ioan, existând indicii că acesta conţinea suma de 20.000 euro anterior pretinsă de suspectul Petran Ioan pentru sine şi pentru preşedintele CJ Cluj, pentru ca instituţia CJ Cluj să concesioneze societăţii UTI o nouă suprafaţă de teren în incinta aeroportului în vederea extinderii parcărilor.

 

- după întâlnirea din 17 aprilie 2014, când a remis  Petran Ioan suma de 20.000 euro destinată acestuia şi preşedintelui CJ Cluj cu titlu de mită,  Davidescu Gabriel l-a contactat telefonic pe consilierul judeţean (în data de 22 aprilie 2014) şi i-a cerut să intervină la directorul companiei de apă Someş SA Cluj, aflată în subordinea CJ, numitul Ciatarâş Dorin pentru a-i elibera o recomandare favorabilă societăţii UTI, necesară pentru îndeplinirea condiţiilor de participare la o licitaţie la care societatea se înscrisese la nivelul judeţului Mehedinţi. Intervenţia era necesară deoarece reprezentanţii Uti au fost primiţi cu un refuz la solicitarea lor anterioară. Intervenţiile solicitate au fost efectuate de către Petran Ioan în zilele de 22 şi 23 aprilie 2014, şi s-au concretizat în emiterea recomandării în favoarea SC UTI SA.

 

-  23 aprilie 2014 suspectul Petran Ioan a revenit cu un mesaj telefonic la Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat când va debarca la Cluj. A doua zi, în 24 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a trimis din nou un SMS către suspectul Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat dacă a uitat de el, fiind evident că reprezentantul instituţiei judeţene mai stabilise o înţelegere cu Davidescu Gabriel şi aştepta de la acesta un răspuns. Mesajul său a rămas fără ecou, împrejurare în care în dimineaţa următoare, la ora 8:57,  Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj la Davidescu Gabriel, întrebându-l când vine la Cluj.

 

- 25 aprilie 2014, la ora 10:48, suspectul Petran Ioan a contactat-o pe numita Sanda, angajată a societăţii UTI, căreia i-a comunicat faptul că în cursul săptămânii ce va urma se vor rezolva „adresele” de care aveau nevoie şi că CJ Cluj va formula un răspuns către UTI, împrejurări pe care i le-a confirmat însuşi arhitectul şef al judeţului.

 

-  27 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a revenit cu un SMS la Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat cum rezolvă problema lor. Davidescu Gabriel i-a răspuns că se vor auzi a doua zi, de dimineaţă.

 

- 28 aprilie 2014, discuţite telefonică Petran - Davidescu. Astfel, la ora 16:44 Davidescu Gabriel l-a contactat pe consilierul judeţean şi i-a comunicat că nu reuşit să rezolve problema sa, la care suspectul Petran Ioan a replicat că poate primi şi lei (de unde se deduce că suma ce urma să fie remisă fusese stabilită tot în valută, exact ca suma ce fusese remisă în 17 aprilie 2014). În continuarea discuţiei, suspectul Davidescu Gabriel l-a asigurat pe interlocutor că nu moneda este o problemă ci faptul că nu a reuşit să facă rost de bani ... Petran Ioan a insistat la acesta să fie ajutat şi a cerut de la Davidescu Gabriel să facă eforturi şi să „îl rezolve".

 

- 29 aprilie 2014, suspectul Davidescu Gabriel i-a trimis un SMS lui Petran Ioan şi i-a confirmat că nu reuşeşte să îl ajute, replica acestuia din urmă fiind plină de dezamăgire, suspectul Petran Ioan răspunzând că este foarte încurcat deoarece a angajat multe cheltuieli.

Comentarii Facebook