Unii șoferi ar putea primi dreptul de a parca gratuit, oriunde în țară. Ce condiție trebuie îndeplinită?


Unii români s-ar putea bucura de dreptul de a parca gratuit oriunde în ţară, vreme de un an, în anumite condiţii, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică.

Conducătorii auto ar putea primi parcarea gratuită oriunde în țară, în cazul în care donează sânge, de două ori pe an. Prin acest proiect se dorește creșterea numărului de donatori, care este destul de scăzut în România.

Concret, se dorește introducerea unui nou stimulent pentru ca românii să dorească să doneze sânge, pentru a crește cantitățile de sânge donat.

„Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări", va scrie în Legea 282/2005, dacă proiectul de față va ajunge să se aplice, potrivit avocatnet.ro.

Dacă donatorul îndeplinește din nou condițiile pentru acordarea dreptului de parcare gratuită, respectiv donează sânge de cel puțin două ori într-un an, acesta se va prelungi cu încă un an.

Dreptul la parcare gratuită se va acorda ori de câte ori sunt îndeplinite condiţiile, potrivit proiectului.

Pentru a putea fi pusă în aplicare, măsura va avea nevoie de norme metodologice, ce vor trebui elaborate de Ministerul Sănătății.

Potrivit inițiatorilor, „Datele identificate plasează România la coada statisticilor privind numărul de donatori în lume [...].

Aproximativ 4.500 de oameni donează sânge în fiecare lună în Capitală, dar ar fi nevoie de cel puţin 7.000 pentru a acoperi cererea de transfuzii de sânge. Cel puţin un milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sânge donat".

În prezent, donatorii de sânge beneficiază de:

- șapte tichete de masă pentru produse alimentare

- o zi liberă de la locul de muncă (în ziua donării)

- decontarea cheltuielilor de transport în comun între localități (dacă nu sunt din localitate) sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani

- greutate peste 50 kg

- puls regulat, 60-100 bătăi/minut

- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg

- să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale

- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

- a nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

- hepatită (de orice tip)

- TBC

- sifilis

- malarie

- epilepsie şi alte boli neurologice

- boli psihice

- bruceloză

- ulcer

- diabet zaharat

- boli de inimă

- boli de piele: psoriazis, vitiligo

- miopie forte peste (-) 6 dioptrii

- cancer

Comentarii Facebook