„Un pod nu poate fi spital” - Protest al pacienților cu boli renale la Institutul Transplant Renal Cluj, care funcționează ilegal - FOTO


Mai mulți pacienți cu afecțiuni renale grave au organizat joi, 4 mai, un protest în fața Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, cerând un corp de clădire nou, care să înlocuiască ”podul insalubru” în care funcționează acum unitatea sanitară. 

La ora actuală, Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal își desfășoară activitatea la ultimul etaj al Clinicii Medicală 2, din Cluj-Napoca, inclusiv în podul care a fost transformat în spital de profesorul Mihai Lucan. Acesta nu are autorizație de funcționare din partea nimănui, de la pompieri la Ministerul Sănătății, fiind un pericol permanent. 

pacient 1.jpg

Printre pacienții protestatari s-a numărat și Nicoleta, o tânără de doar 19 ani, care a suferit un transplant la Institut, însă după operație a contactat o bacterie foarte periculoasă. Femeia a intrat în comă, iar viața ei a fost salvată a doua oară, de această dată la Alba-Iulia. 

pacient 2.jpg

Povestea ei nu este un caz izolat. Paula, o altă tânără care inițial s-a bucurat că a primit o nouă șansă la viață, odată cu transplantul de rinichi, este nevoită acum să se confrunte cu multiple infecții, contactate inițial din același spital în care i s-a efectuat transplantul.

”A fost o bucurie la momentul respectiv când am fost anunțată că pot să fac transplant. După transplant, timp de 6 luni de zile am făcut deja 5 episoade de infecții urinare”, a spus aceasta. 

Oamenii s-au adunat la acest protest pentru a-i solicita public primului-ministru deblocarea din fondul de rezervă a sumei de 50 de milioane de euro pentru construirea unui corp de clădire nou pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Institutul de Transplant Renal Cluj funcționează ilegal

La protest a participat și deputatul Emanuel Ungureanu, alături de pacienți. Cu toții au atras atenția asupra faptului că spitalul funcționează ilegal, într-un pod insalubru, motiv pentru care mai mulți pacienți au căpătat infecții nosocomiale imediat după transplanturi. 

Este unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria Clujului. Din 1992, aici, în această clădire care stă să cadă pe noi funcționează mai multe instituții medicale. În pod funcționează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal. Este o rușine națională faptul că la Cluj, la mai puțin de 100 de m de primărie avem o instituție medicală care funcționează într-un pod neautorizat”, a declarat Ungureanu.

Deputatul a mai susținut și că în forma actuală de funcționare, secția din pod riscă, în orice moment, să devină un „al doilea Colectiv”.

Dacă Doamne ferește, dintr-o scânteie, sau din oricare alt motiv izbucnește un incendiu în podul în care funcționează Institutul de Transplant, vom avea un al doilea Colectiv. Puteți cere raportul ISU și veți vedea că ceea ce spun este adevărul”, a mai spus acesta.

Soluția ar fi realizarea de urgență a Centrului de Transplant Multiorgan, care acum e pus la sertar.

Avem la nici 300 de m, un teren, pregătit, ca această instituție medicală să se poată muta, cu o investiție nu foarte mare, într-un corp de clădire nou. Centrul de Transplant Multifuncțional care ar fi trebuit finanțat din PNRR este istorie. Domnul Boc a ales să facă metrou de la Soporu până aici, peste 100 de ani și nu mai are Guvernul bani din PNRR pentru centrul de transplant. În condițiile date, fac un apel către Ministrul Sănătății către ministrul Sănătății, Rafila și către domnul prim-ministru Ciucă să ia bani din fondul de rezervă și urgent, să înceapă construcția unui singur corp de clădire din cele două care trebuiau să fie edificate din PNRR pentru Centrul de Translpant Multiorgan, în așa fel încât să mutăm urgent doar partea de corp de clădire care ține de Institutul de Transplant într-un prim corp A. Asta înseamnă o investiție de aproximativ 40 de milioane de euro, adică ceva  își poate permite să plătească statul național mâine”, a mai adăugat Emanuel Ungureanu.

Corpul de control al Ministerului Sănătății cerea acum un an închiderea Institutului

În urmă cu un an, Corpul de control al Ministerului Sănătății a ajuns la concluzia că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca trebuie să se mute pentru că spațiile nu respectă normele de protecție la incendiu. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis la Cluj, în perioada 20-24 iunie 2022, o echipă mixtă de control pentru a verifica situația de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca.

Echipa de control a constat însă că ICUTR Cluj-Napoca funcționează și în prezent, aşa cum a făcut- de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din “pod neamenajat” în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi, fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu.

De asemenea, s-a constatat faptul că actuala locație a ICUTR este necorespunzătoare din punct de vedere al spațiului în care funcționează, în raport cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 914/2006, cu completările și modificările ulterioare. Conform Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea ICUTR într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, precizează Ministerul.

În timpul în care echipa mixtă de control se găsea în perioada de elaborare a raportului de control, conducerea ICUTR a trimis o adresă Ministerului Sănătății prin care solicita avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ, în acord cu cele rezultate din documentele puse la dispoziţia comisiei mixte de control de către reprezentanţii ICUTR Cluj-Napoca.

În baza controlului echipei mixte, managerul trebuie să constituie o comisie de cercetare administrativă care să cerceteze cauzele care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile. De asemenea, comisia de cercetare administrativă va evidenția și cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile”, mai arată sursa citată.

Podul” în care fucționează acum Institutul a fost dat în folosință în 2002 de profesorul Mihai Lucan, fostul director. Acesta a reușit să tragă unele sfori, iar Ministerul Sănătății a plătit amenajarea podului de la Clinica Medicală 2 și mutarea institutului acolo. 

Comentarii Facebook