Un ONG face treaba Primăriei Cluj! A sterilizat 500 de câini de la Pata Rât și mai sterilizează 200, după ce RADP a REFUZAT să se implice


Un ONG din Cluj și-a asumat o misiune la care Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj a refuzat să participe: sterilizarea câinilor de la Pata Rât, prin programul „Linda Pata Rât”.

Asociația Trasylvania Animal Care (TAC.social) a derulat deja patru campanii de sterilizare a acestor câini care sunt un pericol real, și a reușit să sterilizeze din 2019 până acum 563 de câini. Mâine, 18 octombrie 2024, veterinarii voluntari încep cea de-a cincea campanie de sterilizare.

Toți câinii din program sunt și vaccinați antirabic, deparazitați, înregistrați și tratați pentru diferite boli pe care le descoperă chirurgii în timpul operațiilor de sterilizare. Totul este făcut de veterinarii asociației, care are, însă, nevoie de ajutorul autorităților pentru ...PUȘCĂ cu TRANCHILIZANT, în cazul câinilor violenți sau pe care nu reusesc să îi prindă și cu transportul câinilor dus-întors pentru sterilizare.

Costul pentru fiecare împușcare cu tranchilizant a unui câine poate ajunge la 700 de lei. Așa că Asociația de medicină veterinară socială TAC.social a cerut de acum câțiva ani, în repetate rânduri, ajutorul Primăriei Cluj-Napoca și al RADP Cluj, care dispune de o astfel de pușcă cu tranchilizant. Deși în cadrul întâlnirilor cu oficialii primeau promisiuni, în final, răspunsurile oficiale, fie nu au venit deloc, fie au fost un refuz. 

Prima invitație trimisă Primăriei Cluj-Napoca, rămasă fără răspuns, a fost în 2020.

Screenshot 2024-10-17 173342.png

O altă invitație pentru Primăria Cluj-Napoca, rămasă tot fără răspuns, a fost în 2022. „Aceasta este a doua invitație, tot fără răspuns. Între timp, am candidat și la finanțare nerambursabilă în programul anual al Primăriei Cluj-Napoca. Am primit punctaj INSUFICIENT”, a declarat pentru Știri de Cluj Anca Georgescu, director executiv TAC.social.

Screenshot 2024-10-17 173421.png

Asociația a încercat să convingă și RADP să participe la program, cu pușca cu tranchilizant, de restul urmând să se ocupe veterinarii asociației. După multe tentative, a primit, în sfârșit un răspuns. Era NEGATIV

„Nu suntem în măsură să dăm curs solicitării Dvs, deoarece nu sunt îndeplinite condițiile legale de logistică și de personal pentru a asigura servicii la terți”. De asemenea, în răspunsul RADP Cluj li se propune să se ocupe doar de câinii comunitari docili.

Screenshot 2024-10-17 174330.png

Screenshot 2024-10-17 174013.png 


Raspuns-RADP-Cluj-LPR (2).PNG

După nenumărate încercări de a convinge autoritățile clujene să participe la acest program, membrii Asociației aproape că și-au pierdut speranța că ar mai putea primi pușca cu tranchilizant de la RADP, așa că acum plătesc un ONG din București care trimite un om ce face contra cost treaba RADP.

Pentru a face rost de bani, asociația a adus la Cluj 40 de voluntari străini și specialiști ai cinci organizații internaționale de bunăstare a animalelor, organizații care au fost și finanțatorii programului, de-a lungul ultimilor ani. Banii sunt folosiți pentru partea pe care ar putea să o asigure Primăria Cluj-Napoca. 

„Aducem oameni de la București și îi plătim. Costă între 300 și 700 de lei o singură împușcare cu tranchilizant. E nevoie mai ales pentru câinii care sunt cățărați pe muntele de gunoi. Aceștia pot fi foarte periculoși, pur și simplu nu te poți apropia de ei. Estimăm că mai sunt aproximativ 200 de câini de sterilizat, dar numărul lor crește continuu, pentru că se înmulțesc, și nu reușim să sterilizăm într-un ritm suficient de rapid ca să nu se mai înmulțească”, a mai spus pentru Știri de Cluj Anca Georgescu.  

Screenshot 2024-10-17 180958.png


Comentarii Facebook