UDMR: Limba maghiara sa devina oficiala la nivel regional in 20 de ani


Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat ca Uniunea isi doreste ca limba maghiara sa devina oficiala la nivel regional.

"Prin pasi marunti am ajuns de la zero drepturi lingvistice in 1989 la 64 si nu vrem sa ne oprim aici, pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional. Daca tinem cont de faptul ca in 22 de ani am ajuns de la zero la 64 de drepturi lingvistice, atunci in urmatorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional. Acest lucru il vom atinge prin politica pasilor marunti, fiecare drept lingvistic fiind in directia oficializarii limbii maghiare la nivel regional. Ma refer la locuri unde populatia maghiara traieste in bloc, in secuime, in regiuni din Bihor, Satu Mare sau Salaj, unde maghiarii traiesc in proportie de 60 - 80 la suta. Oficializarea limbii maghiare se va face prin modificarea Constitutiei si de aceea contam pe voturile a 44 la suta dintre politicienii romani si pe sprijinul comunitatilor locale romanesti", a spus Kovacs Peter.

Kovacs Peter a participat la Cluj-Napoca, la lansarea unei brosuri cu drepturile lingvistice pe care le au maghiarii din Romania si pe care acestia pot sa le utilizeze in relatia cu diferite institutii.

Comentarii Facebook