UDMR consideră că utilizarea limbii maghiare în administraţie e un drept garantat prin lege


UDMR cere dreptul minorităţilor de a utiliza în administraţie limba maternă.

"UDMR declară că utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat prin lege. În chestiunea apărării şi a dreptului de liberă utilizare a limbii materne, UDMR nu este dispusă la nicio concesie. În ultimii 23 de ani, Uniunea a creat condiţiile legale pentru libera utilizare a limbii materne de către comunitatea maghiară din România. Nimeni nu poate face excepţie de la respectarea acestei practici juridice. UDMR cere hotărât autorităţilor române să nu îngrădească drepturile legale ale comunităţii maghiare care trăieşte aici ci, dimpotrivă, să ia măsuri energice contra discriminării", se arată într+o declaraţie adoptată, vineri, 1 martie, la Cluj-Napoca, la şedinţa consiliilor regionale reunite ale aleşilor locali ai UDMR.

"UDMR se străduieşte să păstreze, prin deschiderea de care dă dovadă şi pe calea dialogului paşnic, drepturile câştigate de maghiarimea din România şi să creeze condiţiile necesare pentru lărgirea acestor drepturi", se spune în documentul citat.

Reprezentanţii Uniunii citează articolul XIX al Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. "Alineatul 2 al articolului 76 prevede că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba română, cât şi în limba maternă", au mai precizat, în document, aleşii UDMR.

Comentarii Facebook