Traian Băsescu: Ponta trebuie să vină la Cotroceni să fie redesemnat premier. Nu-l mai desemnez pentru nimic în lume



Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni TV, că premierul Victor Ponta ar trebui să meargă la Cotroceni pentru a fi redesemnat în funcția de premier, după alăturarea UDMR-ului la guvernare.

"Cred că, odată cu instalarea noului guvern, criza politică se va încheia. Dar mă uit la ridicolul situaţiei. Ponta a spus 'nu vreau să merg în Parlament pentru o modificare simplă', care spunea ca ministrul de Interne să fie şi vice prim-ministru pe probleme economice. Dar preferă să se ducă cu o modificare vastă de structură guvernamentală. Cred că Ponta n-a citit foarte bine Constituţia. Art. 102 spune clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Aici avea dreptate Antonescu că schimbarea prin aducerea UDMR-ului, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură. Şi, de ce nu, şi un premier redesemnat. Pentru că la instalarea unui guvern se aprobă şi un program, nu se instalează doar miniştrii. Iar noul program al Guvernului va suferi modificări consistente. Dacă ar vrea să respecte democraţia, Ponta va trebui să fie desemnat din nou premier. Va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. (...) Acum se modifică programul de guvernare pentru că UDMR va cere introducerea în program a legii minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român, indiferent de etnie, trebuie să cunoască limba naţională. Din discuţii ştiu aceste lucruri. Nu ştiu dacă le-a acceptat, dar n-aş vrea să aflăm că guvernăm cu un program de guvernare şi în spate există un protocol secret. În mod categoric, premierul va trebui să-mi răspundă! Vreau să previn existenţa unui asemenea protocol secret. Nu voi accepta asta pentru nimic în lume!", a spus Traian Băsescu, în emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.

Șeful statului a precizat că în cazul în care Victor Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", acesta încalcă Legea fundamentală, determinându-l pe Băsescu să atace hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională.

"În mod normal, aducând ca aliat UDMR-ul, e o schimbare masivă de program şi structură, Ponta ar trebui să vină pentru o nouă investire. Dacă nu o face, va fi o încălcare a Constituţiei, probabil că voi ataca hotărârea Palamentului la CCR", spune Băsescu.

Dacă va veni, Băsescu a subliniat că nu-l va mai desemna "pentru nimic în lume".

"Dacă vine, nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Ponta pentru că e un premier corupt. Pot fi şi alţi politicieni din partea USD care pot conduce guvernul. Corupţia la el e ceea ce începuse să fie la Tăriceanu, corupţia ajunsă pe masa Guvernului se face prin acte normative", încheie președintele.

Comentarii Facebook