Tokes, vicepresedintele PE: La Rosia Montana s-ar putea repeta accidentul ecologic de pe Tisa VIDEO


Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat la Cluj ca exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana trebuie oprita, deoarece pune in pericol intreaga zona.

"Nu ne place sa se strice mediul inconjurator. Este clar, dupa catastrofa din Japonia, ca parca stam pe un butoi de dinamita in toata lumea si, daca nu ne aparam, oricand se poate produce o astfel de catastrofa. Mai ales cand avem experimentul negativ al catastrofei de cianura de pe Tisa. Eu cred ca trebuie sa prevenim chiar pericolul minim al acestor catastrofe. Parlamentul Europei cu o majoritate covarsitoare s-a pronuntat impotriva acestei tehnologii de minerit, atunci ar trebui sa fim europeni si sa ne aparam", a precizat Laszlo Tokes.

Vicepresedintele PE a declarat ca va initia un plan pentru a bloca acest proiect.

"Ieri (n.red. duminica, 21 august), i-am intalnit pe reprezentantii organizatiilor civile care au adunat semnaturi in Piata Unirii si personal cu consilierul prezidential, Peter Eckstein-Kovacs, avem de gand sa facem o strategie pentru a preveni punerea in aplicare a acestui plan de minerit pe baza de cianura", a mai adaugat Laszlo Tokes.

In data de 30 ianuarie 2000, in Baia Mare a avut loc un accident cu cianuri, dupa ce digul iazului de decantare de la mina Aurul, detinuta de compania australiana Esmeralda s-a rupt si circa 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele au ajuns in raul Sasar si de acolo mai departe in Tisa si in Dunare.

Accidentul ecologic a fost denumit al doilea Cernobal.

 

Vezi si...

Peter Eckstein-Kovacs a semnat o petitie impotriva exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana

Comentarii Facebook