Tăriceanu e dintr-o dată îngrijorat că nu se fac autostrăzi


Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat seama că în România construcția autostrăzilor nu merge cum ar trebui.

Nu există o direcţie clară care să se fi dat şi pe care să o urmeze. Aşa se face că azi, când discutăm despre buget, observ un lucru şi vă spun că am mari dezamăgiri: de la preluarea guvernării în ianuarie 2017, au fost câteva deziderate pe care şi eu şi alţii le-am enunţat: să începem autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov. Suntem la peste doi ani şi jumătate şi nu s-a întâmplat nimic. Am prevenit-o pe doamna premier că aceasta formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o la un moment dat nu poate să ducă la concretizarea acestui proiect. Îmi pare rău că am avut dreptate. Suntem azi exact cum eram în ianuarie 2017", a spus Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru MEDIAFAX.

Discut acum despre autostrada Piteşti-Sibiu care face parte din Coridorul IV Pan-European. Este o bucată esenţială care ar permite sudului României să se lege de Transilvania şi de Vest, de Europa Centrală. În momentul de faţă marea parte a ramurilor industriale din economie, cum e industria automobilului, sunt situate în sudul ţării. Această bucată de autostradă este ca un plămân prin care economia românească trebuie să respire. Unde suntem astăzi? În acelaşi stadiul în care eram în 2017, în care ni se spune că studiile de fezabilitate, care au fost făcute, dar care nu au fost acceptate de Comisia Europeană, ar putea să fie valabile, pe baza lor să se demareze proiectul. Ei bine, Comisia Europeană nu şi-a dat acordul pe aceste studii de fezabilitate, care, dacă nu mă înşel, au o vechime de aproape 20 de ani. Nu s-au făcut alte studii noi. Şi stăm blocaţi, nu se mişcă nimic", a mai spus Tăriceanu.

Am discutat despre drumul rapid Piteşti- Craiova, esenţial pentru industriile care se găsesc la Craiova, pentru uzina Ford, nu se întâmplă nimic, am discutat despre autostrada care să lege Moldova de Transilvania, la fel nu se întâmplă nimic. Eu am un spirit practic mai dezvoltat decât al altora, dar nu cred că sunt singurul. Cetăţenii astăzi, în România, după doi ani şi jumătate de guvernare, de creştere economică, aş spune record, perioadă în care s-au mărit salariile, pensiile, a scăzut şomajul, există totuşi un grad mare de nemulţumire. Sondajele arată că peste 70% din populaţie consideră că România merge într-o direcţie greşită. În condiţiile în care ai creştere economică, cresc salariile şi pensiile, şomajul e scăzut, înseamnă că în altă parte sunt cauzele acestei percepţii defavorabile privind actul de guvernare. Eu cred că trebuie făcut imperios ceva, dacă vrem să abordăm cu şanse alegerile viitoare şi este de interes comun acest lucru”, a mai spus preşedintele ALDE.

Tăriceanu spune de câteva zile că trebuie făcut ceva, dar nu oferă soluții clare.

ALDE are mari probleme acum, mai ales că la alegerile europarlamentare a scos un scor rușinos, sub 5%, care nu i-a permis să trimită pe nimeni în Parlamentul European. În acest context, liderii ALDE se văd nevoiți să ia măsuri urgente, dacă nu vor să repete dezastrul și la alegerile din 2020.

Comentarii Facebook