Luni 26 Septembrie

Sute de semnături pe o petiție care spune: Stop dezastrului urbanistic din Cluj Napoca! - FOTO


Dezastrul cauzat de un constructor pe strada Victor Papilian, din cartierul Europa, a generat o petiție care vrea să pună capăt ”dezastrului urbanistic din Cluj Napoca”.

Dezastrul în derulare pe strada Victor Papilian - care afectează viața a zeci de familii și produce pagube materiale de sute de mii de euro pentru fiecare, arată că recentul trend al dezvoltării imobiliare la Cluj-Napoca, unul care combină disprețul fățiș al autorităților publice și al dezvoltatorilor imobiliari față de legi, norme, și regulamente, se generalizează.

În acest moment, locuitorii Clujului asistă neputincioși la surparea unei străzi întregi, cu casele lor cu tot. În ultima jumătate de an, între săpăturile autorizate de Primăria Cluj-Napoca și supravegheate de Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a format treptat un imens crater în faţa caselor de pe strada Victor Papilian. Un stâlp de electricitate s-a scufundat pur și simplu în pământ, porțile caselor și aleile s-au rupt, inclusiv rețeaua de gaz a fost afectată. Iar casele oamenilor, pentru care au muncit o viață, au început să o ia, pur și simplu, la vale.

Dezastrul de pe strada Victor Papilian nu este nici pe departe unic la Cluj-Napoca. Doar în luna martie a acestui an, cetățenii orașului au fost martorii și victimele a altor două cazuri răsunătoare: cel de pe str. Edgar Quinet și cel de pe str. Făgetului. Fiecare caz a produs și produce și astazi pagube materiale de ordinul milioanelor de euro.

În cazul de pe str. Victor Papilian, cetǎţenii au sesizat autoritățile încă din luna februarie 2021. Totuși, singura reacţie din partea autoritǎţilor a fost o vagă și șovăielnică restricţionare a circulaţiei pe stradǎ şi încheierea unui raport în care i se cere beneficiarului sǎ efectueze „umpluturi în zona sprijinirilor şi oprirea altor lucrǎri” - în luna august.

Măsurile luate în privința cazurilor de pe str. Edgar Quinet și str. Făgetului sunt similare: vagi și șovăielnice. În fața acestor date, noi, cetățenii ne întrebăm pe buna dreptate: ale cui interese sunt reprezentate, de fapt, de catre autoritățile noastre publice?”, se arată în petiția semnaă deja de sute de clujeni. 

Se pare că acest constructor refuză să oprească lucrările, deși a fost somat și s-a făcut și o plângere penală. 

Comentarii Facebook