Statul român susține hoții. Consilier local USR: „Cei care cheltuie banii publici precum directorul Sălii Polivalente Cluj vor scăpa basma curată!”


Consiliera locală de la USR Cluj, Alexandra Oană, trage un semnal de alarmă cu privire la inițierea unui proiect de lege care elimină necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei. Spus altfel, orice funcționar public va putea semna contracte de până la un milion de euro cu firme apropiate, fără să fie nevoiți să demonstreze corectitudinea acestora sau să organizeze licitații. 

Consiliera oferă drept exemplu cazul scandalos al lui Ionuț Rus, directorul Sălii Polivalente,care a fost prins de Știri de Cluj după ce a cumpărat haine de lux, crose de golf și alte gadgeturi, din banii Sălii Polivalente Cluj. Deși Curtea de Conturi a confirmat că achizițiile făcute de acestea sunt ilegale și a dus la deschiderea unui dosar penal la nivelul DNA Cluj pentru faptele identificate, acesta ar putea scăpa de pedeapsă datorită legii ce elimină necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei și exclude Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor.

De ce merg lucrurile prost în România?

La Cluj, Curtea de Conturi a încheiat recent misiunea de audit a Sălii Polivalente, în urma scandalului achizițiilor făcute de managerul Ionuț Rus, iar raportul a confirmat - așa cum ne așteptam majoritatea dintre noi, mai puțin conducerea PNL Cluj - că nu e nici legal, nici oportun să cumperi haine de lux sau crose de golf din bani publici. 

Între timp, 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR tocmai au inițiat o lege ce elimină necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei și exclude Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor, „controlul” contractelor trecând în subordinea unei persoane anchetate de DNA pentru luare de mită.

Care sunt consecințele acestei legi?

1. Orice primar va putea atribui, fără nici cea mai mică urmă de emoție, contracte până la un milion de euro firmelor apropiate, în prezent fiind nevoie de licitație pentru contractele ce depășesc 450.000 lei. 

2. Vor putea cumpăra toalete de 80.000 de euro, panseluțe de 1.000 de euro sau, cum s-a întâmplat la Sala Polivalentă din Cluj, haine de lux sau crose de golf, fără teama vreunui control de la Curtea de Conturi.

În cazul achizițiilor ilicite de la Sala Polivalentă din Cluj, raportul de audit conține și o serie recomandări de implementat în termene clar definite și a dus la deschiderea unui dosar penal la nivelul DNA Cluj pentru faptele identificate.

Dacă legea PSD-PNL-UDMR trece, Curtea de Conturi nu ar mai avea nici un cuvânt de spus în privința acestor achiziții, iar cei care cheltuie banii publici precum directorul Sălii Polivalente Cluj vor scăpa basma curată!

Pe scurt: liber la furat!  

Zilele acestea s-a iscat un val de indignare la adresa modului rușinos în care România a fost reprezentată la Târgul Internațional de Turism de la New York. 

La așa legi și așa oameni în funcții publice, nu ar mai trebui să ne  mire”, a scris Alexandra Oană pe Facebook. 

Citește și: REVOLTĂTOR! În pandemie, directorul PNL-ist al Sălii Polivalente Cluj ”sparge” banii PUBLICI, pe haine de lux, la cel mai scump magazin din Cluj

Comentarii Facebook