Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile într-un termen de 60 de zile vor rămâne fără permis. Cum sună proiectul de lege


Proiectul i-ar viza pe șoferii care nu îşi achită amenzile de circulaţie în termen de şase luni. Aceștia ar rămâne fără permis de conducere până când achită aceste plăţi. 

Potrivit News.ro, proiectul se află în faza de dezbatere în Camera Deputaţilor, for decizional.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi deputaţi liberali a fost readus în discuție de deputatul PNL Gabriel Avrămescu, co-iniţiator al proiectului, care susţine, într-o postare pe Facebook, necesitatea adoptării acestui proiect, care ar putea contribui substanţial la creşterea gradului de colectare a amenzilor la buget.

”Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen", transmite acesta.

Avrămescu spune că prin adoptarea proiectului care ar modifica OUG 195/2002 unităţile administrativ-teritoriale ar putea avea un instrument în plus pentru colectarea amenzilor.

”În primul rând, unităţile administrativ-teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată – ceea ce duce la o diminuare a bugetului local. Mai mult, deşi nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de 2 ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiţi financiar şi din această perspectivă, iar la asta se adaugă şi sancţiunile Curţii de Conturi în astfel de situaţii, aşa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede", susține deputatul Gabriel Avrămescu.

Un alt beneficiu al adoptării proiectului de lege, ar fi, potrivit lui Avrămescu, disciplinarea conducătorilor auto.

”În situaţia în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere raportat la populaţie – 85 morţi la un milion de locuitori – suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancţionare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputaţi", a mai declarat liberalul.

Proiectul de lege iniţiat de 21 de deputaţi PNL a fost depus în luna martie a anului 2022 la Senat, care l-a respins în 22 iunie, şi ar trebui să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Comentarii Facebook