Vineri 13 Decembrie

Situație critică în Clujul rural: Clujenii au nevoie URGENTĂ de farmacii mobile pentru acces la medicamente - Remus Lăpușan, candidat PSD Cluj


Situație alarmantă în Cluj: E nevoie URGENTĂ de farmacii mobile, deoarece clujenii din mediul rural nu au acces la medicamente- Remus Lăpușan, candidat PSD Cluj

Remus Lăpușan, candidat din partea PSD pentru Camera Deputaților, intră în cursa electorală cu o promisiune clară: să aducă sănătatea mai aproape de fiecare clujean, indiferent de locul în care trăiește. Într-o discuție sinceră, Lăpușan dezvăluie detalii despre un plan ambițios ce vizează nu doar accesul echitabil la servicii medicale, dar și construirea unei noi viziuni asupra sănătății publice în județ.

De la farmacii mobile care să ajungă în colțurile izolate ale județului până la centre medicale rurale cu specialiști dedicați și proiectul de anvergură al Spitalului Regional de Urgență Cluj, Lăpușan își propune să redefinească infrastructura de sănătate și să atragă personalul medical în zonele mai puțin accesibile. În viziunea sa, Clujul poate deveni un centru de excelență medicală și un model de dezvoltare, beneficiind de un sistem de sănătate complet, inovativ și accesibil.

Cu determinarea de a transforma această viziune în realitate, Lăpușan oferă un interviu în care vorbește deschis despre provocările și oportunitățile care așteaptă Clujul și locuitorii săi.

Reporter: Domnule Lăpușan, dacă veți obține un mandat de deputat, cum vreți să rezolvați problemele mari care există în județul Cluj legat de lipsa de farmacii, centre medicale și, în general, acces dificil al oamenilor din zona rurală la sănătate?

Remus Lăpușan: În primul rând cred că trebuie să punctăm un aspect: în calitate de deputați în Parlamentul României, noi reprezentăm interesele tuturor cetățenilor. Dar eu personal, mi-am asumat să fiu vocea Clujului la București. Asta înseamnă că voi susține cu prioritate proiectele care vor asigura creșterea calității vieții clujenilor.

Ca să vă răspund concret, în domeniul sănătății, vrem să îmbunătățim accesul tuturor cetățenilor la serviciile medicale. În timpul întâlnirilor cu oamenii din mediul rural din județ, am văzut adesea că lipsesc farmaciile din multe localități. Avem deja în plan să îmbunătățim rețeaua de farmacii în mediul rural, inclusiv să avem un fel de farmacii mobile care să ajungă și în comunitățile izolate.

Apoi, cred că este foarte important să avem un pachet de servicii de medicină primară și pentru persoanele care nu au calitatea de asigurat, adică nu plătesc contribuții la sănătate. Acum, acești oameni sunt lăsați pur și simplu pe dinafară, se pot adresa doar centrelor de primiri urgențe. Este vorba mai ales de foarte mulți oameni de la sate, dar și de multe alte persoane care fac parte din grupurile dezavantajate.

„Vrem să înființăm centre medicale în mediul rural. E nevoie de pachete atractive pentru medici și asistente”

Tot în mediul rural, dar și în urbanul mic, vrem să înființăm centre medicale; prezența medicilor de familie nu este suficientă – și oricum, nici ei nu sunt peste tot. Avem nevoie de medici specialiști, care să aibă un program stabil și constant, chiar dacă nu zilnic. De asemenea, trebuie să facilităm accesul la analizele medicale pentru locuitorii din mediul rural prin înființarea cel puțin a unor puncte de colectare a probelor biologice, care ulterior să fie transportate către laboratoarele de prelucrare.

Însă toată această infrastructură medicală ar fi exploatată sub potențial dacă nu venim cu un plan de încurajare a personalului medical să meargă către aceste zone. Așa că ne gândim deja la un pachet de beneficii atractive pentru medici și asistente medicale, în cazul în care doresc să lucreze în mediul rural.

Reporter: Ați amintit de infrastructura medicală. În acest moment, cel mai cunoscut proiect este cel al Spitalului Regional de Urgență Cluj, de care auzim în campaniile electorale, după care patru ani e liniște

Remus Lăpușan: Spitalul Regional de Urgență Cluj este un obiectiv strategic atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivel național. Clujul este deja recunoscut pentru calitatea școlii de medicină; dezvoltarea unei infrastructuri medicale de anvergură ar fi complementară performanței pe care deja o are actul medical în sine. Rezultatul va fi crearea unui hub de excelență în medicină, de care vor beneficia în primul rând clujenii, prin prisma proximității. Dar să nu ignorăm și efectele secundare ale dezvoltării unui astfel de obiectiv la noi în județ, cum ar fi trecerea la un alt nivel a turismului medical, care poate stimula economia locală.

Avem deja sursele de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Noi, cei de la PSD, am susținut dintotdeauna construirea acestui punct strategic. Este o investiție de 687 milioane de euro, pentru care avem deja sursele de finanțare. 72 de milioane este suma eligibilă nerambursabilă din fonduri europene, 305 milioane de lei sunt bani împrumutați de la Banca Europeană, iar restul va fi asigurat de bugetul de stat. Eu personal mă voi asigura că acest proiect nu va trece pe plan secund, ci va rămâne o prioritate a viitorului Guvern. Îi invit pe clujeni să îmi fie alături în acest demers!



Comentarii Facebook