Senatorul Vasile-Cristian Lungu: Vaccinarea nu este obligatorie! (P)


Senatorul PMP  Vasile-Cristian Lungu susține că o circulară transmisă către inspectoratele județene școlare din partea Ministerului Sănătății impune prezentarea dovezii vaccinurilor ca document necesar înscrierii în colectivitate.

Noul an școlar aduce noi îngrijorări pentru părinții și ONG-urile care luptă împotriva obligativității vaccinării. O circulară transmisă către inspectoratele județene școlare din partea Ministerului Sănătății impune prezentarea dovezii vaccinurilor ca document necesar înscrierii în colectivitate. Conform Ordinului nr. 1147 din 2011, al Ministerului Sănătății la înscrierea în școli publice sau private trebuie prezentat carnetul de vaccinuri. Pe lângă faptul că vaccinarea în România NU este obligatorie, acest ordin obligă prin articolul 8, ca reacțiile adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) să fie notate în carnetul de vaccinări, conform clasificării în vigoare în România, această notație fiind obligatorie pentru toți medicii”, susține președintele PMP CLuj, senatorul Vasile-Cristian Lungu.

În luna noiembrie a anului trecut, senatorul a adresat o interpelare doamnei Sorina Pintea, ministru al Sănătății în legătură cu raportarea RAPI de către medici. În răspuns, din păcate, Ministerul Sănătății pasează responsabilitatea RAPI altor instituții. Astfel, nu este nimeni răspunzător de ineficiența raportării RAPI, dar Ministerul dă ordini ca elevii nevaccinați să nu fie acceptați în școli ca măsură de prevenire a problemelor de sănătate. Părinții și copii devin responsabili pentru un sistem defectuos de sănătate, nu ministerele.

În ședința de luni senatorul Cristian Lungu a adresat o nouă interpelare prin care cere argumentarea circularei abuzive, la care contribuie și Ministerul Educației Naționale prin Ordinul Comun al Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nr. 5298/1668/2011 conform căruia copii trebuie să prezinte avizul epidemiologic (dovada de vaccinare) ca document necesar înscrierii la școală.

Dacă există cazuri în care a fost refuzată înscrierea vreunui copil în școală din cauza lipsei vaccinurilor, este clar un abuz și trebuie sancționat. Vaccinarea nu este obligatorie în România. Statul nu are voie să condiționeze dreptul la educație în funcție de vaccinarea copilului!” declară senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj.

Senatorul spune așteaptă un răspuns concret din partea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale cu privire la condiționarea înscrierii în școli dependent de vaccinuri. Având în vedere că vaccinarea nu este obligatorie și prin constituție se asigură dreptul la educație, spune acesta, nu ar trebui să existe cazuri în care s-a refuzat înscrierea în colectivitate.

Comentarii Facebook