Senatorul Marius Nicoara acuza Primaria ca vrea sa reautorizeze un bloc construit ilegal pe strada Viilor nr. 16 FOTO

 

Senatorul PNL Cluj, Marius Nicoara, acuza Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism si pe primarul Sorin Apostu ca urmeaza sa reautorizeze un bloc construit ilegal. Primaria sustine ca senatorul este pe langa problema.

"Este vorba despre imobilul de locuinte colective de pe strada Viilor nr. 16, ridicat in baza unei autorizatii de construire eliberata in iunie 2007 si anulata de Curtea de Apel Cluj prin Decizia Civila nr.2992/22 noiembrie 2010. Instanta clujeana a anulat aceasta autorizatie de construire, avand in vedere concluziile expertizei tehnice, respectiv din cauza ca nu a fost respectata distanta fata de limita posterioara de proprietate, proiectantul a calculat gresit aria construita, fara a tine cont de amprenta reala a cladirii, iar indicatorii POT si CUT au valori mai mari decat cele legale", a precizat senatorul Marius Nicoara. 

Parlamentarul clujean, care este si candidatul propus de PNL la functia de primar al orasului, a precizat ca autorizatia de construire a imobilului de pe strada Viilor nr. 16 a fost  anulata in urma unui proces demarat in 2008.

"Cu toate acestea, in loc sa procedeze la demolarea cladirii in cauza, Serviciul de Urbanism a eliberat un nou Certificat de Urbanism, solicitat de Chiorean Bazil, Chiorean Bogdan, Chiorean Veronica si Chiorean Roxana Maria prin arh. Dinculescu Mircea pentru imobilul din judetul Cluj, localitatea Cluj-Napoca, str, Viilor nr. 16 pentru scopul  'reautorizare lucrari de construire imobil de locuinte cu trei apartamente conform Deciziei Civile nr.2992/2010 si adresei nr. 28204/2011'. Altfel spus, Primaria Cluj Napoca a eliberat un certificate de urbanism care vizeaza un imobil deja construit, care nu respecta normele de urbanism referitoare la retrageri, indicatori urbanistici, inaltime maxima etc. si ca autorizatia de construire in baza careia a fost executat a fost anulata irevocabil de catre instanta judecatoareasca", a mai aratat Marius Nicoara.

Parlamentarul PNL sustine ca imobilul ar fi trebuit demolat si nu sa fie emis un nou certificat de urbanism.

 

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca reclamatiile inainte de senatorul PNL nu au obiect pentru ca instanta nu a dispus demolarea imobilului, ci anularea autorizatiei de construire, iar certificatul de urbanism eliberat nu tine locul autorizatiei.

"Decizia s-a dat cu anularea autorizatiei de construire si instanta nu a prevazut desfiintarea constructiei. Noi am emis un certificat de urbanism, care nu tine locul unei autorizatii si este mai mult informativ. Daca Curtea de Apel Cluj ar fi cerut desfiintarea constructiei atunci Primaria ar fi putut interveni, dar in caz contrar nu putem intra pe domeniul privat", a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Autorizatia de construire a blocului de pe strada Viilor nr. 16 a fost emisa in 2007 si, un an mai tarziu, inspectorii Primariei i-au amendat pe beneficiari cu 4.000 de lei pentru ca nerespectarea proiectului privind organizarea de santier si pentru ca amprenta blocului era cu 10 cm mai mare.

"Amenda a fost atacata in instanta si am pierdut procesul. Pentru ca pe durata acestuia lucrarile nu au fost oprite asa cum cere legea, Primaria a facut plangere penala impotriva celor care construiesc blocul. Aceasta plangere nu a fost solutionata nici astazi de politie", a mai spus Oana Buzatu.

Procesul privind anularea autorizatiei de construire a fost castigat in 2010 si a fost intentat de vecini. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca problema blocului va fi transata in momentul in care beneficiarii vor depune o noua cerere de autorizare.

 

Foto: Arhiva

Comentarii Facebook