Senatorul Adrian Oros avertizează că urmează un haos al fondurilor europene: ”Proiectele regionale sunt în pericol”


Președintele Forța Dreptei, senatorul Adrian Oros, susține că proiectele europene sunt în pericol din cauza măsurilor fiscale ale Guvernului.

Măsurile fiscal-bugetare gândite de creierele guvernamentale lovesc puternic și în mecanismele de absorbție a fondurilor europene. 

Centralizarea deciziei la București va genera corupție și va afecta grav toți beneficiarii. Toate proiectele mari regionale, de importanță strategică, vor depinde de pixul lui Câciu și interesele lui Ciolacu. El va stabili ce baron local, de alde Buzatu, căpușează fiecare proiect.⁉️, acuză Oros.

Se vor produce blocaje semnificative și absorbție scăzută a fondurilor care crează locuri de muncă și taxe aferente.

Proiectul de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice publicat de Guvernul României la începutul lunii august, va avea repercusiuni serioase la nivelul beneficiarilor care implementează proiecte în domeniul educației, ocupării și incluziunii sociale aferente cadrului financiar 2021 – 2027, respectiv asupra Programului Educație și Ocupare (PEO) și Programului Incluziune și Demnitate Socială (PIDS).

Guvernul a decis că începând cu 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu mai puțin de 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate, își vor pierde personalitatea juridică și vor fi comasate, desființate, reorganizate, vor fuziona sau își vor transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri. 

În această categorie, intră și toate cele 8 organisme intermediare regionale (OIR) care asigură în prezent contractarea și monitorizarea proiectelor în regiune. Practic, urmare a pierderii personalității juridice de către OIR-uri, Autoritatea de Management din cadrul Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene va prelua atribuțiile din domeniul contractării și gestionării modificărilor contractuale solicitate de viitorii beneficiari de finanțare.

Beneficiarii vor fi nevoiți să aștepte mult și bine semnarea contractelor, a actelor adiționale sau a notificărilor, pentru că toate aceste documente vor merge din fiecare regiune la minister pentru validare si semnare. Având în vedere că vorbim de proiecte mari, de importanță strategică, introducerea de noi elemente în procesul de verificare, validare și asumare a documentelor, vor conduce la blocaje și absorbție scăzută a acestor fonduri.

Ciolacu ignoră, că aceste organisme intermediare regionale, își dimensionează organigrama în funcție de ciclurile de finanțare și a numărul de proiecte contractate. Nimeni nu are curajul să îi spună că de abia au fost lansate primele linii de finanțare și urmează să se deschidă și altele foarte curând. 

În perioada următoare, nevoile de personal vor crește și cu siguranță aceste entități vor depăși plafonul de 50 de salariați prevăzut în prezent în actul normativ. Ce se va întâmpla atunci? 

Vor deveni din nou entități independente ? Se vor modifica din nou procedurile de verificare și semnarea a documentelor? 

Astfel de schimbări în procesele de implementare a fondurilor europene, nu fac decât să creeze riscuri mari ca beneficiarii de finanțare să nu-și atingă indicatorii preconizați și chiar să intre în incapacitate de plată. Iar acest lucru, va afecta nivelul de ținte asumate prin programele operaționale și inclusiv va diminua încasările la bugetul de stat, deoarece aceste programe generează locuri de muncă și taxe aferente.

Guvernul va crea încă o problemă de sistem, care cu siguranță pe termen mediu și lung, nu va aduce beneficii nimănui”, a declarat Adrian Oros, președintele Forța Dreptei Cluj.

Comentarii Facebook