Se majorează pedepsele pentru trafic și consum de droguri. Consumul de cannabis se sancționează chiar și cu cinci ani de închisoare


Urmează să fie majorate pedepsele pentru trafic și consum de droguri, după ce un proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost adoptat în ședința de luni, 27 iunie, a Senatului. 

Consumul de droguri în România a explodat în ultimii ani, fiind cunocute cazuri de consum de droguri exclusiv la minori de 10-12 ani. Pentru a descuraja consumul de stupefiante, PNL a inițiat un proiect de lege prin care vrea să crească pedepsele în ceea ce privește consumul și traficul de droguri. 

Potrivit deputaţilor de la PNL care au iniţiat acest proiect: „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (...) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Mai exact, pedepsele pentru consumul de droguri vor arăta astfel după adoptarea legii:

  • Pentru toate operațiunile în vederea consumului propriu cu droguri de risc - inclusiv canabis - pedeapsa crește de la închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, cum e în prezent, la închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă e vorba despre droguri de mare risc, pedeapsa crește de la închisoare între 6 luni - 3 ani la închisoare între 2 - 7 ani (modificări la actualul articol 4 din Legea 143/2000).
  • Pentru toate operațiunile în vederea traficului, pedeapsa crește de la închisoare între 2 - 7 ani la 3 - 10 ani când este vorba de droguri de risc, și de la 5 - 12 ani închisoare pentru droguri de mare risc la închisoare între 7 - 15 ani (modificări la actualul articol 2 din Legea 143/2000).
  • Pentru tolerarea consumului ilicit în diverse locuri, pedeapsa crește de la închisoare între 2-7 ani la închisoare 3-10 ani.

Comentarii Facebook