„Scopul nu e să betonăm, prin aceste investiții creștem calitatea vieții”. Replica viceprimarului Tarcea pentru clujenii indignați de parcurile betonate


„Dimensiunea verde a Clujului”, lăudată atât de mult de administrația Boc pare tot mai puțin vizibilă ochiului liber. Clujenii spun că betonarea Clujului atinge cote alarmante, însă autoritățile publice nu par să înțeleagă mesajul. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea a venit cu o replică pentru clujenii care acuză municipalitatea că betonează noile parcuri ale orașului, precum cel din spatele Operei Naționale sau pe malul Someșului. Dan Tarcea spune că aceste investiții de fapt ar crește calitatea vieții, menționată atât de des și în discursul primarului Boc. 

Toate aceste proiecte (malurile Someșului, parcul din spatele Teatrului Național – n.r) nu sunt făcute de către noi. Sunt licitate și specialiștii vin și propun aceste proiecte, ele sunt avizate în diverse comisii din care fac parte și arhitecți din afara Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Legat de Parcul Ștefan cel Mare, am citit și eu anumite comentarii ale clujenilor. Din punctul meu de vedere lucrurile nu stau așa pentru că noi acolo plantăm arbori suplimentari în zonă, discutăm de o zonă centrală. Așa cum știm din toate studiile care sunt, un arbore este echivalentul a 200 - 300 metri pătrați de gazon. Dacă discutăm de reducerea poluării, un arbore face mai mult decât 200 de metri pătrați de gazon. Am mers pe această variantă și ne-am propus ca până la finele lui 2030 să avem peste 100.000 de arbori plantați la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a declarat Dan Tarcea, joi dimineață, la Napoca Live.

În ceea ce privește lucrările la Parcul Ștefan cel Mare, Tarcea spune că scopul investiției a fost „să crească calitatea vieții”. 

Nu am îndepărtat iarba, dar în condițiile în care pe un gazon sunt făcute diverse alei în care iarba nu a mai crescut pentru că cetățeanul merge pe varianta cea mai scurtă în momentul în care vrea să traverseze dintr-o zonă într-alta, până la urmă acolo sunt făcute aleile și pentru asta sunt făcute. Din punctul meu de vedere, în Parcul Ștefan cel Mare nu s-au eliminat spațiile verzi, din contră, a crescut calitatea și la final, când va fi gata, va crește calitatea spațiului verde. Astăzi, fiind o zonă de șantier așa pare că parcă totul este numai piatră pentru că nu mai sunt copăceii, iarba, gazonul în condițiile în care ai acolo ditamai șantierul, dar la final lucrurile o să arate mult mai bine. 

parc.jpeg

Uitați-vă la Parcul Primăverii 20, la fel și acolo, au fost foarte multe discuții că ce se întâmplă cu spațiul verde, am reușit să amenajăm acolo lângă un parc care are aproximativ 8.000 de mp de spațiu verde. Ne preocupă foarte tare acest aspect și scopul nostru nu e să betonăm ci, din contră, prin aceste investiții creștem calitatea vieții. Ca și în alte domenii, sunt puncte de vedere diferite. Categoric că nu va fi în unanimitate o decizie. Facem consultări la fiecare proiect mare. La parcul din spatele Teatrului se lucrează la alei, avem întârzieri, din păcate, pentru că piatra se aduce din Ucraina, acum din Turcia, și se lucrează la 2 fântâni arteziene. Nu e granit în România”, a încheiat Tarcea.

Comentarii Facebook