Scapă de răspunderea penală toți cei cu infracțiuni mai vechi de 2012 sau 2014


Instanța supremă a decis marți că sunt iertați și scapă de răspunderea penală toți cei cu infracțiuni mai vechi de 2012 sau 2014.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ a decis, în esență, că scapă de răspunderea penală toți cei cu infracțiuni mai vechi de 2012 sau 2014, a explicat, pentru Gândul, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În toate dosarele în curs – în stadiu de urmărire penală, la judecată în fond sau în apel – se aplică deciziile Curții Constituționale (CCR), adică prescripția mai scurtă. Depinde de infracțiune, dar ca regulă ar fi prescripții de 8 ani sau 10 ani maximum.

În această etapă, pe baza deciziei ICCJ, instanțele urmează să admită contestațiile în anulare, cu consecința anulării hotărârii de condamnare și punerea de îndată în libertate a inculpaților din dosarele menționate, dacă deciziile CCR privind prescripția nu au fost discutate în apel, după cum a explicat fostul magistrat.

Comentarii Facebook