Miercuri 6 Iulie

Să stopăm cumpărarea pământului agricol de către străini? Cum vrea ministrul Adrian Oros să facă asta


Pentru a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini, România ar trebui să impună o limită pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar, crede ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Această problemă, că se vinde terenu către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

De aceea și această preocupare Comisiei (Europene, n.r) - și e în discuție de peste un an - de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de-a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

Comentarii Facebook