Joi 9 Februarie

Să mergi din Cluj-Napoca în Baciu durează mai mult decât dacă vii din Londra la Cluj - FOTO


”Călătoria” din Baciu în Cluj-Napoca durează mai mult decât dacă ai veni de la Londra la Cluj-Napoca. 

Jurnalista TVR Cluj, Emilia Avram, a relatat cum a încercat să meargă în Baciu cu autobuzul, dar totul era blocat. Scena s-a petrecut în 1 iunie, zi liberă. 

Azi am fost în excursie din Cluj în Baciu.

A durat 3 (TREI) ore din stația de pe Horea până în stația de la Petrom (5 km). Din Londra ajungeam mai repede. Și din Paris. Și chiar din Tel Aviv. Sigur, "înghesuită comod" într-un avion, nu claie peste grămadă cu 100 de adulți și vreo 20 de copii care nici nu mai aveau voce din lipsă de oxigen... Ce distanțare, ce pandemie, ce restricții?... Domnul de la dispeceratul CTP, exasperat probabil de cei care l-au sunat și i-au făcut urări mai "hard" decât mine, a preferat să mă țină 10 minute la telefon să îmi explice cum toate cele patru autobuze sunt în blocajul cauzat de reparațiile de la podul din Baciu (a n-a oară anul ăsta). A fost atât de empatic și de simpatic încât am întrerupt eu convorbirea pentru că deja ajunsesem să fac eu terapie cu el la telefon, spunându-i că nu are de ce să se simtă vinovat pentru o treabă pe care o fac alții fără cap.

Pe când să sun la poliție să îi întreb dacă nu s-a gândit nimeni să iasă să dirijeze haosul, mă lăsaseră deja "nervii capului" de la discuția cu dispecerul, așa că m-am relaxat bucuroasă că stau totuși pe un scaun și pot să încerc un somn de frumusețe...

N-a fost să fie. Un grup din spatele autobuzului pe care nu puteam să îl văd din cauză de "excedent de călători" a început un concert de manele: "Am intrat în carantină / Aduceți-ne o slănină! / Aduceți și două roșii/ Că ne-nchid periculoșii."

Pentru Primăria Cluj și Primăria Baciu m-am concentrat, mai ceva ca Mama Omida, să le transmit telepatic toate urările mele.

Am ajuns în cele din urmă golită de sentimente și de energie la mine acasă. După dezinfectarea fizică și mentală m-a lovit din nou gândul... Mai repede ajungeam din Londra. Și din Paris. Și chiar din Tel Aviv.

P.S. Fotografia e făcută pe aleea blocurilor de pe Jupiter. Poate o vedeți și vă trece pofta de excursii în orașul de 5 stele”, a relatat Emilia Avram.

Activistul civic, Adrian Dohotaru, susține că trebuie căutate soluții alternative. ”Eu am făcut ieri seara, 1 iunie, drumul cu trenul în 5 minute din Baciu la Cluj, deși veneam desigur mai departe. Ca să punem presiune pe administrațiile noastre, indolente- din păcate, trebuie să ne mobilizăm mai bine pentru alternative la trafic auto. Iar asta înseamnă să urgentăm prin advocacy soluția trenului metropolitan. Apoi, înseamnă să facem piste de biciclete între Baciu și alte zone mai îndepărtate spre Cluj, mai ales că explozia mobilității electrice face mai fezabilă deplasarea mai mult decât 3-4 km (media bicicletelor normale). Este loc pentru piste atât lângă calea ferată, dar și lângă Nadăș, mai ales că legea apelor prevede clar o zonă de 5 - 10 metri de protecție, unde nu poți pune (abuziv) gard, cum vedeam pe alocuri din tren. Mai mult, trebuie create și culoare pietonale pe lângă Pădurea Hoia, între Cluj și Baciu, fără asfaltare, dar nici lăsate din pământ (pt a evita noroaiele), ci din material compozit, permeabil, care absoarbe apa. Toate astea se pot face cu costuri mici de infrastructură hard și infrastructură soft (informare, propagare de mesaje de folosire a trenului metropolitan, pistelor de biciclete, culoarelor pietonale). Mi-ar plăcea să le discutăm cândva, să operaționalizăm revolta noastră îndreptățită, poate chiar să facem o campanie media la TVR Cluj sau prin media clujeană”, a explicat Dohotaru.

Din păcate, echipa de la Primăria Baciu este de o jumătate de an în funcție, dar problemele sunt tot mai mari. 

Comentarii Facebook