Miercuri 17 Aprilie

Remus Lăpușan propune ca președintele Consiliului Județean să nu mai fie ales prin vot de populație

 

Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a anunțat, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE că a făcut unele propuneri parlamentarilor pentru proiectul de modificare a legii electorale.

 

Am propus ca funcția de președinte al Consiliului Județean să nu mai fie scoasă la vot, iar președintele să fie ales dintre consilierii județeni care au fost aleși de populație. Așa nu am mai ajunge în situații în care președintele nu se înțelege cu consilierii județeni. Acum acestuia nu-i pasă de inițiativele consilierilor, dar dacă știe că poate fi schimbat va fi atent și lucrurile vor merge mai bine”, a spus Remus Lăpușan.

 

Acesta a precizat că sunt situații în care președintele Consiliului Județean nu face parte din partidul care deține majoritatea și în deliberativ se ajunge la blocaje.

 

Inițiativa mai are o valență. În cazul în care președintele este arestat nu trebuie organizate alegeri anticipate, ci este ales un alt președinte dintre consilierii județeni.

 

Până în 2008, președinții erau aleși dintre consilierii județeni, ultimul caz fiind cel al lui Marius Nicoară. 

 

Președintele PSD Cluj a mai precizat că a avut o inițiativă și în privința alegerilor pentru primari. ”Am propus ca să nu mai existe al doilea tur de scrutin. În primul tur se vede care este voința electoratului. În al doilea tur, se fac jocuri politice și alianțe, pentru că cel care pierde își îndrumă alegătorii spre unul dintre cei doi candidați rămași în luptă”, a mai spus Lăpușan.

 

Acesta a precizat că a discutat cu parlamentarii, iar propunerile lui vor fi dezbătute în procesul de modificare a legii electorale. 

Comentarii Facebook