Remus Lăpușan, candidat PRO România la Parlament: ”În perioadă de criză, nu tai radical cheltuielile, așa cum se pregătește PNL cu pensiile și salariile”


Remus Lăpușan, candidatul PRO România la Parlament, nu este de acord cu planul PNlL de a tăia radical cheltuielile, vizând în principal pensiile și salariile.

Consilierul BNR Valentin Lazea a afirmat de curând că anul viitor trebuie să fim foarte atenți la cheltuielile din bugetul național și propune reducerea programului de lucru a angajaților din sectorul public cu o cincime - și implicit reducerea salariilor cu 20%. Credeți că vom reveni la tăierile de salarii și pensii din 2010?

Nu doar cred, sunt sigur că se va întâmpla acest lucru dacă PNL va rămâne la guvernare. Pentru că nu au un program coerent de măsuri care să ajute țara să iasă din criză, nici pentru cetățenii de rând și nici pentru firme. Nu numai că se vor tăia salariile bugetarilor, dar BNR vorbește și despre înghețarea angajărilor în sistemul de stat. Asta sună cumva că BNR pregătește terenul pentru momentul în care PNL va anunța măsurile de austeritate! Pentru PRO România, tăierile de pensii și salarii sunt de neconceput! Putem evita acest lucru, dacă înțelegem corect paradigma prin care se face în mod corect consolidarea bugetară, mai ales în perioadă de criză: nu tai radical cheltuielile, ci mărești gradul de colectare a veniturilor! Atunci când au gândit principiile unei bune guvernări în contextul actual, specialiștii PRO România au luat în calcul că poți crește gradul de colectare la buget dacă sprijini activitatea firmelor și nu scade radical puterea de cumpărare a oamenilor. Astfel, avem venitul minim de criză pentru ca fiecare român să poată să își asigure cele necesare pe perioada crizei, și avem Sprijinul economic de criză pentru întreprinderi, ca să nu fie nevoite să se închidă sau să facă disponibilizări.

Spuneți că PNL nu are niciun plan de ieșire din criză. PRO România, partidul din partea căruia candidați și dvs., are un asemenea plan?

Noi am stabilit un plan în 5 puncte, 5 măsuri urgente care să ne ajute pe toți să depășim situația de incertitudine în care ne aflăm:

Vom redeschide unitățile de învățământ: vedem că de exemplu Franța, care este în carantină, a păstrat școlile deschise, pentru că pentru ei contează viitorul copiilor, pentru noi se pare că nu! Sacrificăm inutil o întreagă generație, ba mai mult, îi facem și ˝răspândaci˝ de viruși, așa cum i-a catalogat dl. Orban.

Vom acorda Venitul Minim de Criză: sunt foarte mulți români care au rămas fără venituri, fie că vorbim despre cei din țară, fie că vorbim despre cei întorși acasă din diaspora. Trebuie să asigurăm tuturor banii de supraviețuire. Ieri a fost publicat un raport al World Vision din care reiese că unul din zece copii merge seara flămând la culcare, în creștere față de anii trecuți! Acest lucru trebuie să înceteze ˝imediat˝, vorba preferată a președintelui Iohannis.

Prognozele arată că 80% dintre IMM-uri își vor înceta activitatea în 2021, dacă nu le aruncăm un colac de salvare. Le putem acorda facilități fiscale, le putem ajuta cu ratele la bănci și cu chiriile, cu condiția să nu dea oameni afară.

Vom implementa Programul național de testare gratuită în masă a populației pentru depistarea infectării cu COVID. Astfel, vom putea ști exact cu ce ne luptăm și vom putea lua măsuri eficiente pentru combaterea bolii, nu tot așa pe bâjbâite.

Vom reveni la forma inițială a legii 223/2015; astfel, militarii – primii sacrificați pentru apărarea țării – vor avea siguranța că nu vor fi abandonați. Trebuie să facem diferența între pensiile speciale în general și pensiile militare, pentru că nu cele militare sunt problema.

În 6 decembrie, haideți la vot, ca să începem să reconstruim împreună România!

Realizat de SC DHC MEDIA NET SRL la comanda Partidul PRO România - Cluj, cod mandatar: 11200008


Comentarii Facebook