Rareș Niculescu: Cel puțin 2% din totalul subvențiilor agricole, destinate tinerilor din mediul rural

 

Deputatul european Rareș Niculescu (PDL-PPE) a participat joi, 20 septembrie, la București, la dezbaterea “Romanian Agribusiness Conference”, eveniment organizat de Medien Conferences şi România Liberă.

 

Dezbaterea a avut ca subiecte Politica Agricolă Comună 2014-2020, strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti pe termen mediu și lung, evoluția preţurilor alimentelor în 2012, situația accesării fondurilor europene, etc.

 

În expunerea sa, deputatul european a prezentat evoluția dezbaterilor parlamentare cu privire la viitorul politicii agricole europene și amendamentele depuse în spijinul agriculturii românești.

 

Rareș Niculescu a declarat că, alături de colegii din Partidul Popular European, solicită ca statele membre ale UE să fie obligate să aloce cel puţin 2% din pachetul pentru plăţi directe pentru sprijinirea tinerilor agricultori, sub forma unor subvenții suplimentare. Aceste fonduri pentru tineri ar urma să fie acordate concomitent cu sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, existent în prezent.

 

De asemenea, Niculescu a arătat că a propus, printr-un amendament, ca statele membre să poată utiliza 15% din plafonul național pentru a sprijini micile ferme, valoarea subvenției urmând să crescă de la maximum 1000 de euro la maximum 1500 de euro pe an, în cadrul unui sistem simplificat, fără reguli birocratice.

 

Referindu-se la politicile de dezvoltare rurală, deputatul european a afirmat că, în această privință, “cel mai mare dușman al României sunt autoritățile române”, care ar trebui să elimine unele excese birocratice. “Acolo unde UE cere o ștampilă, venim noi și mai cerem încă zece ștampile”, a comentat Rareș Niculescu. Cu toate acestea, România a obținut rezultate bune în atragerea fondurilor pentru agricultură, a arătat deputatul european, nivelul absorbției fiind de peste 50%.

 

La dezbaterea “Romanian Agribusiness Conference” au luat parte fermieri, reprezentanți ai asociațiilor de fermieri, reprezentanți ai mediului academic, specialiști în domeniul agriculturii, reprezentanţi din domeniul financiar-bancar.

Comentarii Facebook