PSD Cluj: "Laptele a devenit un lux! Un litru este mai scump decat in Elvetia si Germania"


Reprezentantii PSD Cluj atrag atentia ca laptele a devenit un lux si un litru este mai scump decat in Elvetia si Germania.

Secretarul general al PSD Cluj, Ioan Oleleu, a atras atentia ca in hypermarket un litru de lapte a depasit pretul de 5 lei.

Cresterea pretului a fost generata de faptul ca hipermarket - urile detin monopol si scumpesc laptele dupa bunul plac. "Ministerul Agriculturii nu se implica si nu acorda subventii pentru fermieri. Spre exemplu, subventiile la bovine au fost achitate in proportie de 30%, din 401 de lei a fost achitata suma de 100 de lei. Fara acesti bani, fermierii nu au cum sa supravietuiasca. De cealalta parte, hipermarketurile isi fac politica de preturi cum vor. Corect ar fi ca din pretul de raft si fermierul sa primeasca o parte mai mare. Un litru este cumparat de la producator cu 1 leu si pe raft ajunge la 5 lei", a mai precizat Ioan Oleleu.

De asemenea, din subventia de 80 de euro pe suprafata acordata de Uniunea Europeana, fermierii au primit numai 37 de EURO. In plus, subventia pe motorina s-a  acordat in 2010 numai in proportie de 60%.

Subventia totala ar fi trebuit sa fie anul trecut de 2.500 - 3.000 de lei, nici un sfert din acesti bani nu au intrat in buzunarul fermierilor, atrag atentia liderii PSD Cluj.

Comentarii Facebook